Vil du lære at strikke, brodere eller lave linoleumstryk? Så kig forbi Bryggens kulturhus

Københavns Kommune har en bred vifte af tilbud om kreative fællesskaber og åbne værksteder i hele byen. Her kan du dyrke din kreative hobby eller få en ny. Det giver både nye færdigheder og bekendtskaber samt ro i en stresset hverdag, lyder der fra en af arrangørerne.

.

Med nål og tråd samles både yngre og ældre københavnere til Broderisalon i Kulturhuset på Islands Brygge.

Nogle har aldrig broderet før, mens andre har broderet alt fra vægbilleder til duge. Selvom der både er forskel i niveau og fødselsår, så er de der alle for at dele erfaringer og lære af hinanden.

Broderisalonen i Kulturhuset på Islands Brygge er bare én af de mange kreative fællesskaber, som Københavns Kommune tilbyder – for på byens biblioteker og kulturhuse kan nye som øvede mødes og prøve kræfter med alt fra strikkeri til linoleumstryk.

.

Mange gode tilbud

”Gode kultur- og fritidsmuligheder er vigtige for vores trivsel. Og vores biblioteker og kulturhuse skal tilbyde muligheder for, at alle københavnere – uanset køn, alder og beskæftigelse – kan dyrke deres interesser. De seneste år har vi oplevet stor interesse for, at folk på tværs af generationer samles om kreative hobbyer. Her kan man blive en del af et meningsfuldt fællesskab, hvor det handler om at være sammen og dygtiggøre sig – og det skal vi bakke op om,” siger Mia Nyegaard (RV), der er kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune.

Henriette Mathilde Bachmann, der kulturformidler på Kulturhuset Islands Brygge, har på første hånd oplevet, hvor stor betydning de kreative fællesskaber har for deltagerne.

”Vi oplever, at mange mennesker længes efter at komme ned i kroppen og ud i hænderne, og vi ønsker at støtte op om, at det også bliver en social aktivitet,” siger Henriette Mathilde Bachmann og fortsætter:

”Det, der er særligt ved de kreative fællesskaber, er, at folk mødes på tværs af generationer. De kommer sammen med venner og familiemedlemmer i alle aldre, eller de kommer alene for at opleve fællesskabet. Vi ser en stærk interesse for håndarbejde blandt både erfarne udøvere og dem, der er nye og nysgerrige på at lære. For nogle handler det om at skabe et kvalificeret bånd med familie og venner, mens andre kommer for det uforpligtende sociale samvær.”

.

Alle kan deltage

De kreative fællesskaber er for alle. Men noget af det særlige ved fællesskaberne er ifølge Henriette Mathilde Bachmann, at også personer med psykisk sårbarhed kan deltage.

”Håndarbejde kan være både kreativt og rekreativt, afhængig af hvad den enkelte har brug for. Vigtigt er det, at folk med stress eller psykisk sårbarhed også kan deltage, da håndarbejdet skaber et beskyttende lag i de sociale rum. Man kan deltage i samtaler, når man har lyst, eller vælge at være i sit eget rum og fokusere på arbejdet med hænderne.”

Ifølge Henriette Mathilde Bachmann, er det nemt at blive en del af de kreative fællesskaber – selv hvis man kommer alene.

.

Du behøver ikke være kreativ – endnu

Er man dog alligevel lidt nervøs for at dukke op, så har hun et par gode råd:

”Vælg den aktivitet, du er mest nysgerrig på – du behøver ikke at opfatte dig selv som kreativ. Det vigtigste er at komme uden at forvente, at du bliver ekspert på én aften. Uanset om man vil udfordres kreativt eller bruge håndarbejdet som adspredelse, er det for mange en aflastning fra en stresset hverdag at sidde ned og arbejde med hænderne i ro.”

Der er kreative tilbud i stort set alle københavnske bydele. Flere aktiviteter er gratis – enkelte har dog et lille gebyr for f.eks. materialer.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*