Gør klar til at forsyne krydstogtskibe med grøn strøm

Energinet og Radius opfører en ny transformerstation. Dermed kan de store skibene undgå at have dieselgeneratorer tændt, mens de er i havn. Transformerstationen kommer til at ligge side om side med kommende boliger i området omkring Oceanvej.

.

Københavns Nordhavn har vokseværk i disse år. I fremtiden vil området rumme titusindvis af nye boliger, butikker, kulturinstitutioner og meget mere.

Hvis disse planer skal realiseres, så er det dog fuldstændig afgørende, at infrastrukturen er på plads, og derfor er Energinet og Radius Elnet lige nu ved at bygge en fælles transformerstation, som skal sikre strømforsyningen til området.

Transformerstationen bliver således den første nye bygning i det kommende bykvarter, der vil skyde op over de kommende 20-40 år langs Oceanvej og Oceankaj, og Torben Duus Pedersen, projektleder på byggeriet i Energinet, fortæller, at det har været vigtigt at skabe et byggeri, der passer ind i planerne for området.

”Vi vil gerne lave en bygning, der kan fungere godt sammen med det kommende boligkvarter, en bygning, der har noget spændende at byde på rent arkitektonisk, og som åbner sig op overfor omgivelserne. Det sker for eksempel i form af en åben plads, beboere og forbipasserende kan bruge til rekreativt ophold og fordybelse”, siger Torben Duus Pedersen.

.

Transformerstation sætter strøm til krydstogtskibene på Oceankaj

Energinet og Radius er fælles om at bygge transformerstationen, og skal benytte hver sin del af bygningen.

Energinets anlæg bliver forsynet via 132 kV kabler, som Energinet lægger i jorden. Energinet forsyner Radius via 132/10kV transformere, hvorfra Radius sørger for at forsyne videre ud i det lokale elnet.

I Nordhavn bliver det blandt andet de op til 300 krydstogtskibe med op imod en halv million turister, der årligt lægger til på Oceankaj og på Langelinie, den kommende containerterminal nord for og de kommende tusindvis af boliger og mange virksomheder i området, der får glæde af transformerstationen og den i stigende grad grønne strøm fra vind og sol.

.

Permanent og midlertidig løsning

”I Radius glæder vi os over samarbejdet med Energinet om at skabe et vigtigt knudepunkt i elnettet, som bliver afgørende for elektrificeringen af denne del af hovedstaden. Vi har haft en fælles ambition om at bygge en transformerstation, der tilfredsstiller hensyn til både forsyningssikkerhed, bæredygtighed og byliv, og vi ser meget frem til at arbejdet står færdigt, ” siger Frederik Dalgård Andersen, planlægningschef i Radius.

Der har længe været et ønske i hovedstaden om at få krydstogtskibene i Nordhavn og Langelinie over på strøm, så de ikke skal holde i tomgang og udlede CO2 og skadelige partikler fra skibsgeneratorer, mens skibene er i havn.

Allerede i 2025 vil krydstogtskibene faktisk få landstrøm fra en midlertidig transformerstation, som Radius stiller til rådighed.

Den kan dog kun forsyne to skibe ad gangen. Fra 2028 vil dobbelt så mange krydstogtskibene kunne modtage landstrøm med den nye permanente transformerstation. Det gør faktisk landstrømsanlægget i København til Europas største af sin slags.

.

Byggeriet begynder i januar 2025

Byggeriet af transformerstationen starter op i løbet af januar i år, og forventes at stå færdig i løbet af 2027 og forventes at blive sat i drift i slutningen af 2027. Henning Larsen Architects har tegnet transformerstationen og entreprenørfirmaet Arkil er hyret til opgaven med at bygge stationen sammen med en række underentreprenører og leverandører.

Energinet ejer og udvikler el- og gasnettet i Danmark og har ansvar for at sikre en høj forsyningssikkerhed og lige markedsadgang til nettene. Energinet udbygger i disse år eltransmissionsnettet markant for at skabe plads til mere vedvarende energi. Det sker blandt andet i hovedstadsområdet med nye 132 kV kabler mellem de eksisterende koblingsstationer.

Radius driver distributionsnettet og forsyner boliger og erhverv i hovedstadsområdet, i Nordsjælland og dele af Midtsjælland med strøm.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*