Designmuseet åbner to udstillinger om fremtidens design

R​endering af Mary Elizabeths Hospital

Fremtidens designløsninger er på dagsordenen på Designmuseum Danmark, som åbner to nye udstillinger i januar. Fælles for de nye udstillinger er, at de beskæftiger sig med, hvordan design og designtænkning kan gøre en forskel – for børn, unge og gravide, der er indlagt på et hospital og som løftestang for en mere bæredygtig tøjindustri.

.

Hvad betyder det for patienten og familien, hvordan vi designer og indretter vores hospitaler? Den 21. januar åbner udstillingen Hjerterum: Det helende hospitals design på designmuseet. Udstillingen giver et unikt indblik i fremtidens børnehospital, Mary Elizabeths Hospital – Riget for børn, unge og gravide, som åbner som en del af Rigshospitalet i 2027 – og dykker samtidig ned i historien om fortidens visionære hospital.

.

Livet og legen i centrum

Mary Elizabeths Hospital skal samle den højt specialiserede behandling af børn, unge og gravide fra hele Danmark, Grønland og Færøerne. Hospitalet er designet efter familiernes behov, hvor specialisterne kommer til patienten – ikke omvendt.

På Mary Elizabeths Hospital integreres leg, hjemlighed og nye digitale muligheder i og omkring behandlingen.

I udstillingen på Designmuseum Danmark kan publikum blandt andet få indblik i det nye hospitals legende arkitektur tegnet af 3XN i samarbejde med Arkitema og NIRAS.

Museets gæster kan også udforske, hvordan hospitalet med livet og legen i centrum sætter nye standarder for behandling af alvorligt syge børn samt få historien om det enestående partnerskab bag hospitalet mellem Ole Kirk’s Fond, Region Hovedstaden og Rigshospitalet.

Mary Elizabeths Hospital modtog i november 2024 en Design Award for deres designkoncept for hospitalsoplevelsen.

Udstillingen Hjerterum: Det helende hospitals design udfolder også historien om Danmarks første offentlige hospital for ubemidlede, som netop havde til huse i Designmuseum Danmarks historiske rokokobygning. Det Kongelige Frederiks Hospital blev opført 1752-1757 i den nyanlagte Frederiksstad af de to arkitekter Nicolai Eigtved og Laurids de Thurah, som skabte en – i samtiden – moderne, systematisk og funktionel hospitalsindretning.

.

Bæredygtighed på dagsordenen

Den 24. januar åbner Fabric of Change på designmuseet. Det er den 6. udstilling i AKUT-serien, som tager fat på skiftende temaer, hvor design står centralt i store samfundsmæssige dilemmaer og udfordringer. FABRIC OF CHANGE zoomer ind på, hvordan grøn omstilling kan realiseres i stor skala med udgangspunkt i den danske virksomhed Textilia (tidligere De Forenede Dampvaskerier).

I 2020 etablerede Textilia søsterfirmaet upcy med en ambition om at genanvende 100 procent af deres kasserede tekstiler inden udgangen af 2025. Udstillingen viser konkrete eksempler på, hvordan udtjente tekstiler, som ellers skulle til afbrænding, får nyt liv hos upcy: kasserede lagner fra hotellerne forvandles til kokkeskjorter, t-shirts til håndaftørring og hullede viskestykker til toilettasker. FABRIC OG CHANGE kan opleves på designmuseet fra den 24. januar til den 21. april 2025.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*