DEBAT: Tænk vandet aktivt ind i Københavns udvikling

Kristine Ammitzbøll-Bille. Foto: Kasper Løjtved
Debat af: Kristine Ammitzbøll-Bille, nr. 2 på Radikale Venstres liste (B) til kommunalvalget i København

København er omgivet af vand, gennemskåret af søer og bygget på gamle åer. Og så har vi en havn, der bugter sig midt gennem byen, men i dag udnytter vi kun en brøkdel af det potentiale, som vandet rummer.

Men vi skal ikke nøjes med at spejle os i vandet. Vi skal bringe det til live. Og bruge det aktivt i klimatilpasningen som et både opsamlende, kølende og livgivende element.

.

Søerne skal være mere end en løberute

De seks søer midt i byen er blandt Københavns mest kendte landskabstræk – men de er også stærkt regulerede og biologisk fattige.

Vi skal give dem nyt liv: Grønne bredder med vildtvoksende planter, mere fugleliv, ordentlig vandkvalitet og bedre forhold for biodiversitet.

Søerne skal være bynatur, ikke blot baggrund.

.

Havnen skal være et levende, naturvenligt byrum

København skal ikke kun være kendt for, at man kan bade i havnen – men for en havn fuld af liv under og over overfladen.

Det kræver, at vi skaber flere naturvenlige kajkanter, opsætter ålegræs, flydeplanter og bygger levesteder for fisk og fugle. Havnen skal være en blå åre, hvor by og natur mødes.

.

Vi skal eksperimentere med nye, biodiverse søer i de bydele, der mangler natur

Når vi byudvikler, må vi ikke nøjes med vand til pynt.

Vi skal eksperimentere mere med ægte søer med funktion, naturværdi og oplevelsesrigdom – søer, der måske også kan håndtere regnvand, og som forbedrer byens mikroklima og bliver levesteder for padder og planter.

Søer, der inviterer til ophold, ro og nærvær i byen.

.

Og vi skal åbne de åer, vi har gemt væk i rør

København er bygget på en rig åkultur. Ladegårdsåen, Lygteåen, Harrestrup Å – mange af dem er i dag skjult under asfalt.

Ved at åbne dem igen kan vi genskabe naturlige vandløb, øge biodiversiteten og skabe grønne, blå forbindelser på tværs af byen.

Når vi tænker vandet ind i både bynatur og klimatilpasning, kan vi skabe en by, der både er smukkere, sundere og mere robust.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*