For første gang siden havnebussernes jomfrutur i år 2000 har passagertallet krydset den magiske grænse på en million. I 2024 steg hele 1.008.000 passagerer ombord på en havnebus – det højeste årlige passagertal nogensinde.
.
Aldrig før har så mange sejlet med Movias havnebusser som i 2024. Det endelige passagertal for året på over en million svarer til en stigning på 15 pct. i forhold til 2023, og samtidig er det passagerrekord for havnebusserne, der har betjent Københavns havn siden 2000.
“Det er fantastisk at se, hvordan københavnerne og byens gæster virkelig har taget de eldrevne havnebusser til sig de senere år. Havnebusserne har en vigtig rolle i den kollektive transport ved at binde byen sammen på tværs af vandet sammen med de mange cykel- og gangbroer. Passagerrekorden viser, at havnebusserne skaber værdi for mange – og de kan da også fejre 25-års jubilæum senere i år,” siger Stine Sander, direktør for kunder og kommunikation i Movia.
.
Populær transport til havnens seværdigheder
Passagertallet har været stødt stigende siden coronapandemien i 2020.
Når solen skinner, og vejret er godt, ser mange det som oplagt at tage en tur på vandet for at se København fra vandsiden, nyde den stille sejlads i de eldrevne havnebusser og komme til og fra nogle af havnens seværdigheder og kulturinstitutioner.
I takt med at byen udvikler sig langs havnen med f.eks. Sydhavnen, Nordhavnen og Refshaleøen, er havnebusserne med til at sikre sammenhæng og mobilitet langs og på tværs af havnen.
.
Både for turister og lokale
“De gule havnebusser er et helt unikt og bæredygtigt transportmiddel, som kun få storbyer i verden kan prale af. De binder havnenære bydele sammen, mens livet folder sig ud langs kajkanterne. For vores havne er ikke blot en trafikal åre, men også et rekreativt frirum og en levende del af byens sjæl. Havnebusserne er et symbol på den grønne og åbne storby, vi gerne vil være – og det er fantastisk at se, hvordan flere og flere tager dem til sig, både som transport og som en måde at opleve vores fantastiske hovedstad fra vandet,” siger Laura Rosenvinge, bestyrelsesmedlem i Movia og medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Socialdemokratiet.
.
Udvidelser og udvikling
I 2022 blev havnebus-systemet udvidet til Nordhavn (Orientkaj St.), samt med to nye stoppesteder i den sydlige del af havnen med Islands Brygge Syd og Enghave Brygge.
Sidstnævnte skabte – i hvert fald på papiret – også en forbindelse fra Islands Brygge Syd til Sydhavnsmetroens M4 station på Enghave Brygge, der åbnede i sommeren 2024.
Sammenholdt med havnebussernes tiltrækningskraft om sommeren og i weekender med godt vejr, kan der til tider være udfordringer med pladsen ombord.
Af sikkerhedsmæssige årsager, må der max. være 80 passagerer ombord ad gangen, og derfor kan kapaciteten blive presset i perioder. Det betyder, at Havnebussen slet ikke samler passagerer op på et stoppested, fordi der simpelthen ikke er plads ombord.
Derfor samarbejder Københavns Kommune og Movia om at forbedre bl.a. adgangsforholdene, så vi sikrer en endnu bedre oplevelse for de mange passagerer.
.
Sikkerhed på vandet udfordres af amatører på vand
Det er god skik, når der er mange, der skal af og på ved et stoppested, at man følger personalets anvisninger, så sikkerheden er i orden, og det ikke forsinker sejlplanen.
Grundet den stigende mængde aktivitet i havnen, er det ligeledes vigtigt, at havnereglerne bliver overholdt for at sikre et trygt og sikkert miljø på vandet.
Langt de fleste badende og sejlende følger reglerne, men desværre oplever vi ind imellem, at badezonerne og sejlrenderne ikke bliver respekteret. Problemet er stigende i takt med at amatører begiver sig ud på vandet i både, som de har ringe forudsætninger for at styre.
Det kan potentielt føre til farlige situationer, så fra Movias side skal der lyde en opfordring til, at alle respekterer havnereglerne. Det er da også sket, at Movias havnebusser er kollideret med andre på vandet.
Be the first to comment