I denne tid kan man opleve store gravemaskiner på arbejdspramme nær Lynetteholm, der graver blød havbund væk. Vandprøver fra de seneste to gravesæsoner viser, at arbejdet ikke forringer vandkvaliteten. Det skriver By & Havn i en pressemeddelelse på baggrund af ny rapport.
.
Forud for opbygningen af Lynetteholms stendæmninger skal der graves en betydelig mængde blødt havbund væk, så stendæmningerne får et stabilt underlag at stå på, og kan modstå fremtidens stormfloder og havvandsstigninger.
Når afgravningen finder sted, kan det ikke undgås, at såkaldt sediment fra havbunden blandes op i vandsøjlen. Derfor stilles der fra myndighedernes side en række krav til, hvordan gravearbejdet skal udføres, så spildet fra gravemaskinernes skovle holdes nede.
.
Vandkvaliteten måles
Samtidig bliver vandkvaliteten løbende målt. Både mens gravearbejdet foregår, men også efter gravesæsonen er afsluttet. Det sker gennem et omfattende miljøovervåningsprogram, som rådgivningsvirksomheden DHI varetager for By & Havn.
I løbet af en gravesæson, der strækker sig fra 1. oktober til 31. marts, tages der løbende vandprøver fra ni i forvejen fastlagte positioner og i selve gravefanen, som er en blanding af vand og sediment, som strømmen fører med sig under gravearbejderne.
Resultaterne fra disse prøver sammenlignes med prøver, der er taget langt væk fra gravearbejdet, så man kan vurdere, om koncentrationen af miljøfremmede stoffer er forskellig. Ud fra den metode kan det konstateres, at gravearbejdet ikke har påvirket vandkvaliteten i området. Det fremgår af DHI’s rapporter fra de to seneste gravesæsoner (2022/2023 og 2023/2024).
.
Påvirkning er mindre end forventet
I miljøkonsekvensrapporten for Lynetteholm blev det vurderet, at Lynetteholm ikke ville forringe havmiljøet, og overvågningsresultaterne fra de første gravesæsoner viser, at den vurdering holder stik.
Selvom gravearbejdet ikke påvirker vandkvaliteten, betyder det ikke, at vandkvaliteten i området generelt er i top. Det skyldes, at vandområdet er påvirket af spildevands- og regnvejrsbetingede udledninger.
Overvågningsprogrammet har ved flere lejligheder vist forhøjede koncentrationer af tungmetaller, men resultaterne har været de samme både tæt på Lynetteholms arbejdsområde og på de såkaldte referencestationer, der er placeret langt fra arbejdsområdet.
.
Ekspert-virksomhed kan ikke måle forskelle
“Når man undersøger vandkvaliteten i havet ved Lynetteholm og Københavns Havn, så er der en række faktorer, der spiller ind på vandkvaliteten, herunder permanente og temporære udledninger fra renseanlæg. Derfor sammenholder vi altid resultater fra prøvestationer nær Lynetteholm med resultater fra en referencestation, der er placeret så langt fra Lynetteholm, at den ikke umiddelbart er påvirket af arbejdet, men kun af de generelle påvirkninger i Øresund. Og når vi sammenholder vandprøverne fra de forskellige stationer, kan vi ikke se nogen forskel i de målte værdier af tungmetaller og andre miljøfremmede stoffer, da der både forekommer lave og let forhøjede koncentrationer på alle stationer over en prøvetagningssæson, samt uden for gravesæsonen”, siger biolog, Jesper Dannisøe, fra DHI, der står bag arbejdet med målingerne.
Alle vandprøver fra DHI indsendes til godkendelse hos Trafikstyrelsen, der er tilsynsmyndighed på Lynetteholms gravearbejde. Når gravesæsonen er afsluttet, bliver resultaterne samlet i en rapport.
.
Gammel industrihavn
Da Københavns Havn er en gammel industrihavn, er en mindre del af sedimentet, der graves op fra havbunden, forurenet.
Den del bliver lagt ind i et depot, som er bygget til at håndtere forurenet materiale.
Den øvrige mængde opgravet havbund fyldes ind i Lynetteholms fase 1 og fungerer som en del af Lynetteholms opfyld.
Be the first to comment