Af Anders Bo Petersen
De fleste læsere af Havnefronten bor tæt ved Københavns havn. En del af os har oplevet den kæmpe oversvømmelse, der ramte byen i 2011. Den betød at vi alle skulle forholde os til en ny hverdag, hvor vi skulle tage stilling til, hvordan vi kunne beskytte os mod stigende regnmængder i fremtiden. Dansk Arkitektur Center tager dig med på rejse i vand-land, og du kan godt tage dine børn med.
.
”Vandet kommer” er temaet for den nye udstilling, som åbnede mandag d. 7. oktober.
Den forholder sig til det komplekse forhold os mennesker har til vand. En sommer uden en kølig dukkert, føles helt forkert. Omvendt frygter vi vejrguderne, når der falder oceaner af mængder væltende ned inden for kort tid. Heldigvis kan vi leve med vandet. Det kræver naturligvis at dem, der beskæftiger sig professionelt med dette område finder på nytænkende løsninger. I byerne har vi siden det store skybrud fået nedgravede pladser og tunneller.
.
Tilpasning til en verden med mere vand
I en pressemeddelelse fra Dansk Arkitektur Center skriver de, at forholdet mellem vand, mennesker og natur i en forandret verden, udforskes i et sanseligt og poetisk udstillingsunivers, hvor der trods dystre udsigter også er håb og muligheder.
Der bliver præsenteret forskellige løsninger på, hvor vi kan leve med vandet i fremtiden.
”Vi står ved en afgørende skillevej: Vand er både en livgivende ressource, men også en trussel mod vores måde at leve på. Vi vil gerne vise, at vores evne til at integrere og håndtere vand kommer til at forme fremtidens byer og livet for mange. Vi kan godt tilpasse os, men det kræver, at vi tænker anderledes, samarbejder og lader naturen være vores udgangspunkt. Så kommer de radikale løsninger, og de kan sagtens være attraktive””, siger seniorkurator på udstillingen Pernille Stockmarr.
Det er eksempelvis lidt småskræmmende på udstillingen at forholde sig til en model af en halv Amager-ø oversvømmet. Men med bygninger på pæle, er det muligt.
.
Sanselige installationer og springvand for børn de næste to uger
Når man som besøgende træder ind i udstillingen, er loftet dekoreret med smukke blågrønne tekstiler, der svæver ned som bølgende vand.
Oplevelsen skulle gerne opfattes som sanselig af de organiske bevægelser. For at bryde det harmoniske og stille udtryk, bliver den besøgende også mødt med en dramatisk scenografi i form af lys og lyd i et storslået diorama.
Det skildrer et fremtidigt kystlandskab påvirket af klimaforandringernes barske realiteter, der delvist bliver opslugt af havet.
.
Naviger rundt i fremtiden
Der er også computerspil, hvor man kan prøve at navigere rundt i fiktive fremtidsuniverser, der er præget af stigende vandmasser.
Udenfor på vandsiden tættest ved Lille Langebro har Dansk Arkitektur Center opstillet et springvand nede under vandet. Det bliver aktiveret af to knapper, som man trykker ned på samtidig. En kæmpestråle på 20 meter ryger op i luften, og bliver der et halvt minut, inden det falder ned igen.
Udstillingen lægger op til at man fortsætter diskussionen om de stigende vandstande bagefter, man har forladt den. Der er i hvert fald oplagt.
Du kan læse mere på www.dac.dk
Be the first to comment