Tivoli fejrer Pantomimeteatrets 150-års jubilæum med uddrag fra Bournonville-balletter

Pantomimeteatret. Foto: Jakob Melgaard / Tivoli,

I anledning af Pantomimeteatrets 150-års jubilæum har Tivoli premiere på en ny opsætning bestående af uddrag fra fire forskellige af August Bournonvilles verdensberømte balletter under titlen Bournonville-aften 2024. Der er premiere på Bournonville-aften 2024 den 17. august.

.

Den danske koreograf August Bournonville (1805-1879) er verdensberømt for sine balletter og som Det Kongelige Teaters vigtigste balletmester og koreograf.

I anledning af 150-års jubilæet for Pantomimeteatret opføres et uddrag fra fire af Bournonvilles vigtigste værker iscenesat af Tivolis egen balletchef Peter Bo Bendixen og forhenværende solist på Det Kongelige Teater Diana Cuni assisteret af Tori Cooper.

Bournonville var tæt ven med og beundrer af Tivolis forhenværende musikdirektør, den internationalt anerkendte dirigent og komponist H.C. Lumbye (1810-1874).

Den berømte komponist og den verdenskendte balletmester arbejdede også sammen ved flere lejligheder.

.

Uddrag fra kendte værker

Til Bournonville-aften 2024 kan publikum opleve uddrag fra nogle af balletmesterens mest kendte værker, nemlig Konservatoriet, Sylfiden, Fra Sibirien til Moskva og 3. akt af Napoli. De fire uddrag viser hver især en side af Bournonvilles koreografiske virke.

Gennem sin tid på Det Kongelige Teater skabte August Bournonville mere end 50 balletter.

.

Bidrag fra Dronning Margrethe

I anledning af Pantomimeteateret 150-års jubilæum fik teatret den 8. maj et nyt påfuglefortæppe, skabt af H.M. Dronning Margrethe.

Desuden blev Pantomimeteatret fejret den 22. juni med en ny H.C. Andersen-ballet, nemlig det klassiske eventyr om Klods-Hans, som blev skabt af solist ved den Kgl. Ballet og koreograf Tobias Praetorius og komponist Phillip Faber samt H.M. Dronning Margrethe, hvor sidstnævnte stod for scenografien og kostumerne til balletten.

Opførelsen af Bournonville-aften 2024 er altså tredje led i fejringen af det historiske teaters flotte runde jubilæum. Pantomimeteatret blev officielt indviet d. 10. maj i 1874, for 150 år siden, fem år før Bournonville døde i en alder af 74 år.

.

Bournonvilles vigtig verden over

”August Bournonvilles balletter er en vigtig del af repertoiret hos balletkompagnier verden over. København, og konkret den kongelige ballet, er arnestedet for Bournonvilles balletter, og jeg kan ikke tænke en bedre og mere festlig måde at fejre Pantomimeteatrets 150-års jubilæum end med en aften med uddrag fra fire af Bournonvilles vigtigste værker”, siger Tivolis balletchef Peter Bo Bendixen, der selv har iscenesat stykkerne.

.

Fakta om Bournonville-aften 2024

.

Koreograf: August Bournonville
Iscenesat af: Peter Bo Bendixen og Diana Cuni assisteret af Tori Cooper
Kostumer: Kitt Houen og Stine Rolfsen
Premiere: Den 17. august kl. 20.00

Forestillingen varer ca. 28 minutter.
Spilledatoer: Bournonville-aften 2024 opføres på udvalgte dage 12 gange frem til den 7. september

Scene: Pantomimeteatret, Tivoli
Aldersanbefaling: Fra seks år
Billetter: Med en entrébillet til Tivoli, får man også adgang til forestillingerne på Pantomimeteateret – inkl. Bournonville-aften 2024

.

Læs mere på Tivolis hjemmeside (klik her).
.

Pantomimeteatret 150 år:
Pantomimeteatret blev skabt af arkitekterne Vilhelm Dahlerup og Ove Petersen. Teatret blev indviet d. 10. maj i 1874, for 150 år siden, med en velkendt pantomimeforestilling; Harlekin Mekanisk Statue. Pantomimer havde dengang allerede været en Tivoli-tradition i 30 år. Tivolis første pantomime blev nemlig spillet i 1844 på det gamle teater og bar titlen Det forstyrrende måltid eller Elskeren med træbenet. En rigtig pantomime har altid en dobbelttitel.

I dag er Tivolis Pantomimeteater et af de få steder i verden, hvor pantomime-traditionen bliver holdt i live. Også andre typer af forestillinger, som artistnumre, dans, gymnastik, Tivolirevyen og H.C Andersens eventyr-balletter har været fremført igennem tidernes løb.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*