Store samfundsgevinster ved rensning af sandkasser frem for sandudskiftning

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

En undersøgelse foretaget af Sandmaster Danmark viser, at der kan opnås betydelige økonomiske besparelser ved at rense sand på legepladser frem for at udskifte det. Hertil kommer betragtelige sundheds- og klimamæssige gevinster.

.

Stort set alle kommuner, private institutioner og boligselskaber har sandkasser, som børnene kan lege i, når de små er ude i den friske luft.

Og sandkasserne er til stor glæde for de fleste børn og voksne, der kan lade fantasien få frit løb med legesager, sandfigurer og fri leg i det kreative miljø.

.

Børn kommer til skade

Men hvert år kommer mange børn til skade på grund af glasskår, kapsler og cigaretskodder – eller får dårlig mave på grund af parasitter, der lever i dyreekskrementer i sandet, som de yngste får i munden under legen.

Herudover kan der være børn, der slår sig, hvis de falder på sand, der er gammelt og derfor har mistet sin elasticitet.

“Sand og sandkasser skal vedligeholdes ligesom alle andre ting, man bruger i hverdagen. Faktisk er der lovkrav om faldunderlaget og sandets kvalitet, men det er der mange, der ikke ved”, fortæller anlægsgartner Vagn Hansen fra Sandmaster Danmark ApS.

.

Milliardudgift for at skifte

Baseret på data fra en række danske kommuner, er det Vagn Hansens vurdering, at der i Danmark er omkring to millioner m2 legepladssand på daginstitutioner, skoler, offentlige legepladser og i almene boligselskaber.

En total udskiftning af dette sand vil anslået koste omkring én milliard kr., udlede flere end 33.000 tons CO2 og kræve næsten en million tons nyt sand.

“Men i stedet for at skifte sandet kan man rense det. TÜV Industrie Service har tidligere påvist, at man med mekanisk rensning af sandet kan opnå et resultat, der er sammenligneligt med udskiftning i forhold til sikkerhed og hygiejne”, fortæller Vagn Hansen.

.

Biokemisk rensning

Han anvender en patenteret metode fra det tyske firma Sandmaster, hvor specialmaskiner foretager en biomekanisk rensning af sandet.

“Brugt sand fra sandkasser skal behandles som forurenet jord. Så det er dyrt for kommunerne og boligselskaberne at komme af med. Ved at rense sandet undgår man at skulle bruge tid på at grave det op og køre det væk, ligesom man undgår at skulle anvende jomfrueligt sand fra grusgrave eller sandsugning i havet, der både skal indvindes og køres hen til legepladsen”, fortæller han.

.

Rensning sparer penge og CO2

En komplet biomekanisk rensning med Sandmasters maskiner anslås at koste en fjerdedel af, hvad prisen er på at skifte sandet. Herudover kan CO2-udledningen reduceres til godt 1.000 tons, altså kun 3% af, hvad det udleder at skiftet sandet.

“Tallene taler for sig selv. Ved konsekvent at vælge sandrensning frem for sandudskiftning kan samfundet spare 75% af de økonomiske omkostninger samtidig med, at CO2-udledningen kan reduceres med 97%. Men for børnene og brugerne er det vigtigste jo faktisk, at kvaliteten af sandet og dermed sikkerheden fastholdes”, understreger Vagn Hansen.

Hvis man er ansvarlig for en legeplads og er i tvivl om, hvorvidt den overholder reglerne, kan man se alle certificerede legepladsinspektører på Teknologisk Instituts hjemmeside. Hvis man ønsker en klimamæssig og økonomisk beregning på forskellen mellem sandudskiftning og sandrensning, kan man kontakte Sandmaster Danmark. Det samme gælder, hvis man ønsker gennemgang af idrætsanlæg som fx beach volley-baner.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*