“Alle skal se denne film for at forhindre Rusland i at skabe Mariupols overalt”: Oscar-vindende “20 Dage i Mariupol Visning” i Danmark.
.
Den Oscar-vindende dokumentar “20 Dage i Mariupol”, instrueret af Mstyslav Chernov, blev vist i Danmark på Nordisk Biografer Palads for et publikum på 300 mennesker. Visningen blev medarrangeret af den amerikanske ambassade i Danmark, den ukrainske ambassade i Danmark og Ukraine House i Danmark, i samarbejde med Nordisk Film.
Nataliya Popovych, formand for Ukraine House i Danmark, introducerede visningen med bemærkninger om dokumentarens kritiske rolle i at fange krigsforbrydelser. Hun fremhævede filmholdets farefulde bestræbelser på sikkert at udtrække optagelserne fra områderne, der i øjeblikket er besat af Rusland.
“Intet kan forberede dig på virkeligheden af krig. På samme måde kan intet helt forberede dig på at se denne film. Selvom du har set Ruslands folkemordkrig mod Ukraine på fotos eller korte tv-klip, er det en fuldstændig afkoldeoplevelse at blive konfronteret med det i ’20 Dage i Mariupol’,” forklarede Nataliia dokumentarens kraftfulde indflydelse på forståelsen af belejringen af Mariupol.
.
Mariupol var endnu en russisk krigsforbrydelse
Belejringen af Mariupol begyndte den 24. februar 2022 og varede indtil den 20. maj, hvor Azovstal-soldater, der modigt forsvarede byen, blev beordret til at overgive sig og gå i fangenskab.
Belejringen førte til tunge tab blandt byens 700.000 indbyggere, der blev efterladt uden varme, på kanten af at fryse ihjel, da temperaturen på det tidspunkt ofte faldt under 0 °C, og forsyninger som mad, gas og elektricitet blev afbrudt. Talrige forsøg på at evakuere civilbefolkningen mislykkedes, da den russiske hær minerede veje, der var afsat til humanitære korridorer. Ifølge Mariupols viceborgmester, Sergiy Orlov, blev 80 til 90% af byen ødelagt på grund af bombardementer.
Den amerikanske ambassadør i Danmark, Alan Leventhal, understregede vigtigheden af fortsat finansiel og militær støtte til Ukraine i sine åbningstaler og bekræftede USA’s forpligtelse til Ukraine midt i den igangværende russiske aggression. Efter ham gav den ukrainske ambassadør i Danmark, Andrii Yanevskyi, kontekst på Mariupols historie, fra dens grundlæggelse af ukrainske kosakker til dens livlige multikulturalisme og økonomiske velstand før invasionen i 2022. Han udtrykte taknemmelighed over for deltagerne for deres villighed til at konfrontere det udfordrende indhold af “20 Dage i Mariupol.”
.
De mange ofre
Visningen åbnede med et klip af Mstyslav Chernovs Oscar-accepttale, der skifter fra den skinnende røde løber på prisuddelingen til den barske virkelighed i de første dage af Mariupols belejring.
Den dybt bevægende film bragte mange i publikum til tårer gennem de hjerteskærende historier om børn, sørgende familier og frontlinjemedarbejdere fanget under dokumentarens 20-dages tidsramme.
På et tidspunkt i filmen spurgte Mstyslav en af lægerne: “Siger russerne, at de ikke sigter mod civile. Er det sandt?” Fokuseret på den sårede kvinde, han behandlede, svarede lægen: “Alle de mennesker, vi har behandlet på hospitalerne fra luftangrebene, var civile. Jeg så ikke en eneste soldat.”
I en anden scene spurgte Mstyslav en civil kvinde, der gemte sig i en kælder under et luftangreb: “Vil du have Rusland her?” Hun svarede “Nej, bestemt ikke. Jeg vil ikke have Rusland her. Jeg vil bo i Ukraine, kun Ukraine.”
Denne visning af “20 Dage i Mariupol” bragte ikke kun de barske realiteter i krigens lys, men understregede også vigtigheden af international solidaritet med Ukraine. Begivenheden tjente som en kraftig påmindelse om det vedvarende menneskelige ånd under konflikt og den afgørende rolle, som både journalister og dokumentarfilmskabere spiller i at bevare og formidle sandheden til det globale publikum.
Be the first to comment