Fredag blev startskuddet givet til arkitektkonkurrencen om den kommende Nordhavnspark, en ambitiøs plan for en 30 hektar stor park, der skal ligge på spidsen af Københavns Nordhavn.
.
Parken skal blive et grønt fristed for både leg, aktiviteter og naturfordybelse, samt sikre levesteder for truede dyrearter som den grønbrogede tudse.
Nordhavnsparken forventes at åbne i 2028 og vil tilbyde et bakket landskab med nærhed til vandet, hvor københavnerne kan nyde både sport og afslapning i naturen. Arkitektkonkurrencen, der løber frem til den 17. februar 2025, er designet til at indsamle visionære forslag til parkens udformning, der skal balancere mellem vild natur og rekreative aktiviteter.
“Jeg glæder mig utrolig meget til, at vi får en stor, rekreativ, grøn park i Nordhavn. Vi har haft en omfattende borgerdialog, som har ført til masser af gode input fra københavnerne til, hvordan parken skal indrettes. Derfor vægter vi biodiversitet, plads til sport, vild natur og børnesikker badning højt i arkitektkonkurrencen,” siger overborgmester Lars Weiss (Soc.).
.
Borgerinddragelse i fokus
Københavns Kommune og By & Havn har allerede gennemført en grundig borgerdialog, som resulterede i over 6.600 input fra københavnerne. Disse ønsker vil blive taget med ind i konkurrencen og vil danne grundlag for de forslag, der præsenteres.
“Det skal være en park, som skal kunne bruges både af de nuværende og kommende lokale beboere i Nordhavn – og af alle københavnere. Den omfattende borgerinddragelse betyder, at vi får en park, der afspejler københavnernes ønsker,” mener Teknik- og miljøborgmester Line Barfod (Enhl.).
.
Mere end bare en park
Nordhavn er under kraftig udvikling og forventes at huse omkring 40.000 beboere og et tilsvarende antal arbejdspladser, når området er fuldt udbygget omkring 2060. Parken skal derfor kunne tilpasses fremtidens behov og være et attraktivt sted for både lokalbefolkningen og besøgende.
“Planlægningen af Nordhavnsparken er en helt unik mulighed for at få flere kvadratmeter til både bevægelse, idræt og natur. Det er sjældent, at man får nye grønne områder i den skala,” forklarer Kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (Rad.).
.
Finansiering og fremtid
By & Havn bidrager med 95 millioner kroner til anlæggelsen af parken, mens kommunen vil dække øvrige udgifter, muligvis med støtte fra fonde. Efter overtagelsen vil Københavns Kommune stå for driften af parken.
“Vi ser frem til at se arkitekternes forslag til, hvordan parken kommer til at rumme både fodboldbaner og faciliteter til områdets foreningsliv samt regulær natur til gavn for den grønbrogede tudse og andre dyrearter,” siger adm. direktør Anne Skovbro fra By & Havn.
Programmet for arkitektkonkurrencen kan ses [her](link-til-programmet). Prækvalifikationen løber frem til den 30. oktober 2024, hvorefter arkitektkonkurrencen begynder.
Nordhavnspark vil uden tvivl blive en vigtig tilføjelse til København, som kombinerer naturoplevelser med muligheder for sport og aktivitet, og giver alle københavnere en ny mulighed for at nyde det grønne.
Be the first to comment