Ny forestilling med “Københavns sidste værtshuse” – og mange flere

Værtshus. Foto: Christina Jensen.

Udstillingen ”Stamsteder – Københavns sidste værtshuse” var i 2022 et tilløbsstykke – kom ind og oplev fortsættelsen. I udstillingen kommer du rundt til både Storkøbenhavns og provinsens vandingshuller – nogle er under afvikling, andre finder nye veje. Fra Kastrup, Ballerup og Hadsten kommer du helt til Færøerne og Grønland. Kæmpe fotos og skarpe tekster zoomer ind på, hvad der er sket i kongeriget i efterdønningerne på Coronaen. Hvilke bodegaer er lukket? Hvilke er bygget om – og til hvad?

.

”Værtshusene danner rammen om uformelle fællesskaber og afspejler byen og københavnerne i al deres mangfoldighed. Stamstederne er med til give byen sjæl og identitet. Dét så meget, at selv en af hovedstadens nyeste bydele, Ørestad, må have sit eget stamsted. Med alt, hvad dertil hører af retro-billeder og platter, vintagemøbler og dybe farver på væggene. Men tag ikke byens værtshuse for givet – brug dem og nyd dem,” siger kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (Rad.).

.

Ørestadens ældste værtshus – fra 2023

”Stamsteder 2 – Kongerigets sidste værtshuse” har tre temaer. I det første rum møder du fire nye bodegaer fra København på fotos taget særligt til denne udstilling. En af dem er Stamsted i Ørestad, der er et af hovedstadens yngste værtshuse, men samtidig Ørestads ældste.

Det er en traditionel bodega, der ligger i en nybygget etageejendom i et nyt kvarter i en ny bydel. Hvordan lever bodegakulturen mon der? Herefter følger fortællinger fra klassiske bodegaer i Københavns Omegn. Tag med på Fidusen i Kastrup og Bamses Bodega i Ishøj, hvor vi gæster de mere dunkle hjørner af de Storkøbenhavnske beverdinger.

.

Værtshuskultur helt til Grønland og Færøerne

I udstillingens anden del bevæger vi os ud i resten af landet og besøger stamsteder i blandt andet Sindal, Hadsten og Helsingør. I udstillingens tredje og sidste del går turen til Bornholm, Grønland og Færøerne og vi kommer dermed hele det tørstige Kongerige rundt.

Bogen ”Kongerigets Stamsteder” er opfølgeren til bogen ”Stamsteder” fra Forlaget Salvador Books, som blev udgivet i 2022. Succesen, først som bog og siden som udstilling, lagde grunden til, at Salvador Books kunne udgive endnu en bog. Her retter forfattere og fotografer blikket uden for hovedstaden og hylder de brune bastioner i resten af landet. Stamsteder, der holder både humøret og flaskeøl højt, trods de mange udfordringer de senere år har budt på.

.

Nyhed: Værtshusvandringer

Anders Højberg Kamp har besøgt ALLE værtshuse i København og på Frederiksberg. Kom med ham fra vandhul til vandhul og hør ham fortælle om tidslommerne undervejs – én vandring går til Københavns Nordvestkvarter, en anden til Valby.

Anders er kulturjournalist og forfatter og er bl.a. medforfatter på bogen: ”Stamsteder”. I forbindelse med udstillingen ”Stamsteder 2”, fortæller han røverhistorier og kvarter-fortællinger på fem listige steder.

.

Bodega konkylie – “Vil I ha’ det?”

Frederiksborgvej 39, København NV

.

Glashuset var et klassisk brunt værtshus. Mathis, Malte og Signe kom her ret ofte. En aften i januar skulle vise sig at være ganske anderledes end de tidligere besøg. Det var den aften, Jytte, bestyreren af Glashuset, fortalte dem, at hun var klar til at gå på pension.

”Vil I ha’ det?” spurgte hun dem ligeud.

Og det ville de. De fik travlt med at omdanne det gamle, slidte værtshus til noget mere tidssvarende, mindre anakronistisk – noget, der var mere dem. Efter to uger var de i mål og klar til at åbne. Nu under navnet konkylie. (Med lille k).

Allerede på facaden er forandringen åbenlys: Hvor der før stod ’Glashuset’ med gotisk skrift, står der på en råhvid baggrund nu ’konkylie’ med rødt. Baren indenfor er knaldrød, og borde og stole er små og rene og helt uden rødternet betræk. Man ser straks, at her ingen reklamer er. Hverken for Tuborg eller Carlsberg. Ingen bordskånere, flag, kander, eller hvad man ellers støder på af udstyr og nips på et værtshus. Konkylie sender på en helt egen, uforstyrret frekvens. I baren kan man få en øl fra Bajeur eller vælge et glas naturvin.

”Vi kom frem til, at en bodega ikke handler om, at man kan få alt muligt,” siger Malte. ”Der skal være plads til alle. Man skal fortælle røverhistorier. Og så skal der være gode, men ikke mange ting i baren.”

.

Rosengaardens Vinstue – et nyt gulv og en kærlig hånd til møblerne

Rosengården 11, København K

.

Felix Friis sidder rank på en stol i sit Adidas-tracksuit i brunt og guld i baren på Rosengaardens Vinstue. Hvis det ser ud, som om Felix mener, han ejer det hele, er der en god forklaring: Det gør han. Felix købte stedet, efter at det havde været lukket i nogle år. Det trængte ikke til alverden – et nyt gulv og en kærlig hånd til møblerne. Det krævede til gengæld en del at få gæsterne igen. Så den garvede beværtningsentreprenør indførte nye koncepter, fx Thy Tirsdag, hvor der er halv pris på øl fra Thy Bryghus, og nu summer det gamle værtshus igen.

I dag – en torsdag i sensommeren – er der allerede fyldt godt op, kun en halv time efter åbning. Fra højtalerne spiller Bjørn Tidmands ”Lille sommerfugl”. Der spilles kun dansk musik her. Endnu et af Felix’ tiltag.

”Det er lige derovre,” siger Felix og peger over mod den anden ende af baren. ”Du kan bare gå over og kigge.” Der er ofte en, der spørger. For bodegaen gemmer på et stykke historie. Den 20. april 1944 sad svindleren og stikkeren Rudolf ’Hestetyven’ Christiansen lige der i baren. Han havde udleveret flere danske kommunister til den tyske besættelsesmagt. Modstandsmændene Børge Thing og Martin Jensen likviderede ham, og kuglen efterlod et hul i væggen lige bag kasseapparatet. Det kan stadig ses.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*