Nordens største græskar bliver forvandlet til gigantisk græskarlygte i Tivoli

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Den dansk-amerikanske kunstner Malik Mabe går den 24. oktober i gang med en spektakulær opgave i Tivoli, hvor han skal forvandle ni kolossale græskar til imponerende græskarlygter.

.

Et kæmpe græskar til Nordens største lygte

Malik Mabe vil bruge sin motorsav som sit primære værktøj til at udskære Danmarks største græskar, som vejer imponerende 1.115,8 kg – omtrent det samme som en fuldvoksen bisonokse.

“Jeg er glad for igen i år at få mulighed for at arbejde med Danmarks største græskar i Tivoli, som altid byder på unikke udfordringer. I år står jeg over for en kæmpe udfordring, da det største græskar har sat ny nordisk rekord,” siger Malik.

Græskaret, som vandt DM i Kæmpegræskar 2024, vil blive omdannet til en gigantisk græskarlygte, der vil blive et af de mest iøjnefaldende værker i Tivoli. Fra den 24. til den 27. oktober kan gæsterne opleve Mabe i aktion foran Nimb.

.

Kunstnerisk proces og teknisk kunnen

Malik Mabe ser det som en spændende udfordring at arbejde med græskarrenes forskellige former og strukturer.

“Græskarudskæring kræver en del teknisk kunnen, da hvert græskar har sin egen form, som man skal tilpasse sig undervejs. Jeg planlægger ikke motiverne på forhånd, men lader mig inspirere af både græskarrets naturlige former og den særlige stemning i Tivoli,” siger han.

“Det handler om at finde en balance mellem det uhyggelige og det humoristiske, når jeg skærer foran Tivolis gæster. Processen kræver koncentration og præcision, og det er fascinerende at se, hvordan enkle linjer kan forvandle et græskar til noget helt særligt,” siger Malik.

.

En dansk Halloween-tradition

Selvom mange forbinder Halloween i Tivoli med en amerikansk højtid, har højtiden rødder i både europæisk og dansk historie.

Traditionen med at udhule roer og sætte lys i dem for at skræmme onde ånder væk har eksisteret siden 1800-tallet.

Også i Danmark var det almindeligt med roelamper ved husenes indgange, men i dag er det det orange græskar, der dominerer.

.

Rekordstor Halloween-fejring

I år er Tivoli pyntet med mere end 22.100 græskar i forskellige størrelser, hvilket sætter ny rekord for Halloween-fejringen.

Det er 19. år i træk, at forlystelseshaven åbner sine porte for Halloween, som kan opleves indtil den 3. november.

Malik Mabe og hans team ser frem til at præsentere deres græskarlygter på allehelgensaften den 31. oktober, hvor de vil være oplyst og skabe en magisk atmosfære i Tivoli.

.

Halloween i Tivoli

Halloween tager afsæt i fejringen af allehelgensaften og trækker tråde til traditionelle danske høstfester med halmballer, årstidens blomster og ikke mindst græskar, og Tivoli bygger altså videre på de traditioner.

Løbende udvikling
Tivoli har altid haft behov for at udvikle sig. Det skete også i 2006, hvor Tivoli slog gitterporten op for den første halloween-sæson, der varede i 10 dage. Første sæson blev besøgt af 250.000 gæster. I dag besøges Halloween i Tivoli af ca. en halv mio. gæster. I dag varer Halloween i tre uger, hvor svenskernes Höstfest også er en del af sæsonen.

På den måde rammer Halloween i Tivoli både danskernes og svenskernes efterårsferie.

Tivoli har taget afsæt i en ærkeamerikansk tradition og har fordansket den. Det har fra starten aldrig været meningen at overføre den amerikanske tradition én til én til danske forhold. I stedet fortolker Tivoli traditionerne og lader sig inspirere af de gamle, nordiske høstfester. Man har derfor valgt at præsentere ægte og autentiske scenografier og tableauer fremfor kunstige løsninger.

Fun Facts om Halloween i Tivoli 2024

  • Tivoli åbner for 19. gang for Halloween
  • Det tager 17 dage og 13 timer, at gøre klar til Halloween
  • 22.100 græskar er placeret rundt omkring i Haven, hvilket er rekord.
  • Labyrinten er 180 meter lang
  • 10.000 græsser, stauder, krydderurter, frugtbuske og træer er placeret i haveanlægget.
  • 225 m2 tage er blevet beplantet med blomster i efterårsfarver.
  • 20 gartnere, arbejdsmænd og tilriggere har arbejdet med gartnerdelen af Halloween i Tivoli.
  • DM i Kæmpegræskar blev afholdt for 17. gang i år. Vinderen blev kåret den 12. oktober og vejede 1115,8 kg, hvilket er en nordisk rekord. De enorme græskar kan opleves under Halloween i Tivoli og vil fra den 24. til 27. oktober blive udskåret til gigantiske græskarlanterner.
  • DM i Kæmpegræskar afholdes i samarbejde med Husqvarna.

Åbningstider:

Den 10. oktober til den 3. november 2024.

I Halloween-perioden er åbningstiderne søndag – torsdag kl. 11.00 – 22.00 – fredag + lørdag kl. 11.00 – 23.00

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*