Madklubber på plejehjem i København skal bekæmpe ensomhed blandt ældre

Foto: Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Københavns Kommune

Madlavning og fælles måltider kan skabe nye venskaber og minder blandt ældre på plejehjem. Et nyt forskningsprojekt vil nu undersøge, hvordan madklubber kan modvirke ensomhed og styrke fællesskabet blandt beboerne.

.

Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsforvaltning samarbejder med Københavns Professionshøjskole om at udvikle en metode til at forebygge ensomhed ved at inddrage beboere i at oprette madklubber på plejehjem.

”Madklubberne har allerede været en stor succes. Beboerne knytter nye venskaber og genoplever glæden ved madlavning. Vi vil nu finde den bedste model og udbrede erfaringerne,” siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

.

Forskning i madklubber

Forskningsprojektet “Vores Madklub” løber til udgangen af 2025 og fokuserer på, hvordan madklubber kan modvirke ensomhed. Resultaterne skal bruges til at udvikle en opskrift, der kan udbredes til plejehjem i hele landet.

”Vi vil undersøge, hvordan fællesskaber opstår i madklubberne, og hvordan de kan modvirke ensomhed,” siger Sussie Heidi Bratbjerg Israelson fra Københavns Professionshøjskole.

Madklubberne bygger på forskning, der viser, at madaktiviteter kan øge livskvaliteten og skabe stærke sociale relationer.

.

Støtte fra fonde

Projektet støttes af Helsefonden, Brdr. Hartmanns Fond, Aase og Ejnar Danielsens Fond samt Hoffmann & Husmans Fond med samlet 850.000 kroner.

Madklubberne er målrettet beboere, der er særligt udsatte for ensomhed. Beboere og medarbejdere laver mad sammen og spiser den i fællesskab. Formålet er at skabe sociale relationer og styrke fællesskabet gennem madlavning og måltider.

.

Fakta og baggrund

  • Forskningsprojektet Vores Madklub skal levere viden om, hvordan beboere på plejehjem oplever at deltage i og være med til at skabe en madklub – og ikke mindst, hvordan deltagelse i en madklub har betydning for forebyggelse af ensomhed.
  • Det er målet at udvikle et forskningsbaseret og praksisnært koncept for beboerdrevne madklubber på plejehjem med guide, retningslinjer og idékatalog, som medarbejdere på plejehjem i Danmark kan benytte i arbejdet med madklubber som ensomhedsforebyggende indsats.
  • Projektet skal samtidig udvikle undervisningsmateriale til kompetenceudvikling af nuværende og fremtidige social- og sundhedsprofessionelle.
  • Målgruppen for madklubber på plejehjem er de beboere, som er i størst risiko for at opleve ensomhed, og som oplever et behov for at være med i fællesskabet i madklubben. Det kan f.eks. være beboere med få eller ingen pårørende, beboere, hvis pårørende bor langt væk og derfor sjældent kommer på besøg, eller beboere, som ikke ønsker at deltage i de eksisterende aktiviteter på plejehjemmet.
  • Der deltager mellem 6 og 10 beboere i hver madklub, som mødes cirka hver 14. dag.
  • I 2021-2024 har der været 33 madklubber på plejehjem i Københavns Kommune. Det er bl.a. erfaringer herfra, som forskningsprojektet bygger videre på.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*