Københavnske borgerforslag får kortere vej til politisk behandling

Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S), Københavns Kommune.

Københavns Kommune skruer op for borgerinddragelsen og gør det nemmere for borgernes forslag at nå til politisk behandling i Borgerrepræsentationen. Ordningen om borgerforslag skal ændres, så der i stedet for 5000 kun bliver behov for 2500 stemmer fra borgerne for, at et forslag går videre. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

.

Nye cykelstier og konkret kunst i byrummet til særlige behandlingstilbud for unge? Hidtil har et forslag skullet opnå 5000 stemmer inden for 180 dage for at blive behandlet af kommunalpolitikerne. Nu er der forslag om at sætte grænsen ned til 2500 københavnske stemmer, og det skal Økonomiudvalget og derefter Københavns Borgerrepræsentation tage stilling til.

”Vi skal udvikle byen sammen. Københavnerforslag er en metode til at få direkte indflydelse på byens udvikling. Men vejen fra idé til afstemning er ligenu for lang. Det skal vi handle på, så det bliver nemmere at få direkte indflydelse. Jeg håber, at en nedsættelse af stemmetærsklen vil betyde, at vi får endnu flere Københavnerforslag til politisk behandling på Rådhuset,” siger overborgmester for København Sophie Hæstorp Andersen (Soc.).

.

Forsøg justeres

Københavnerforslag er et toårigt forsøg, der blev lanceret i august 2023, hvor alle personer fra 15 år og op har mulighed for at stille forslag, og herefter kan københavnere stemme på forslagene. Det foregår via hjemmesiden København taler (kk.dk) , hvor man kan aflevere sit forslag og afgive sin stemme.

Ordningen i København følger Folketingets model for Borgerforslag, hvor forslagene bliver behandlet og sagsforberedt, inden de lander på først et fagudvalgs og dernæst Borgerrepræsentationens bord til afstemning. Ligeledes blev kommunens stemmetærskel på 5.000 sat i forhold til befolkningsandelen i København og Folketingets tærskel på 50.000 stemmer for de landsdækkende borgerforslag.

.

Flere forslag til behandling

Indtil videre har kommunen modtaget 20 forslag, og heraf har 10 forslag opfyldt kravet om, at der skal være mindst tre medstillere ud over den person, der stiller forslaget. Otte af forslagene er godkendt og ligger lige nu til afstemning på kommunens hjemmeside.

Københavnerforslag er et led i en række indsatser for mere borgerinddragelse i Københavns Kommune, der bl.a. også omfatter Åbent Rådhus med dialog og aktiviteter for både børn og voksne vedr. byudvikling, samt Københavnertinget og lokale Københavnersamlinger, hvor repræsentativt udvalgte københavnere kommer med anbefalinger til byens udvikling.

Forslaget om at halvere stemmetærsklen for Københavnerforslag skal vedtages i Økonomiudvalget og derefter i Københavns Borgerrepræsentation og vil, hvis det bliver vedtaget, træde i kraft d. 15. marts.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*