København får sit rådhustårn tilbage efter stor renovering

Stilladset på rådhustårnet er ved at blive taget ned. Urskiverne er blandt andet blevet håndforgyldt på ny med bladguld. Foto: Morten Viberg-Holde / Københavns Kommune.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Efter halvandet år med stilladser og intensivt arbejde er rådhustårnet i København igen synligt for byens borgere. Renoveringen, som blandt andet har omfattet en genforgyldning af urskiverne og forbedringer af murværket, er ved at være færdig. Stilladset kommer ned i oktober.

.

Renoveringen har haft som mål at sikre tårnets levetid i mange år fremover. Det gamle murværk er blevet renset og forstærket, ødelagte mursten er udskiftet, og udsigtsbalkonerne har fået en omfattende opgradering.

For at forhindre vand i at sive ind fra udsigtsbalkonerne, har man som noget nyt etableret store glaspartier, der møder en, når man træder ud på balkonetagen. Det er stadig muligt at have et frit udsyn, så man fortsat kan nyde udsigten fra en af byens højeste udsigtspunkter.

.

Slidt forgyldning

En af de mest synlige ændringer er urskiverne, som nu igen skinner.

Da renoveringen startede, opdagede man, at meget af den oprindelige forgyldning var slidt væk, men nu står de igen, som de gjorde i 1905, da rådhuset blev indviet.

Det er kun anden gang, at rådhustårnet er blevet renoveret siden dets opførelse.

Før renoveringen var rådhustårnet præget af flere problemer, der skyldtes mange års slid. Murværket havde ophobet fugt, og flere steder var ødelagte mursten og fuger begyndt at vise sig. De skader gjorde en omfattende renovering nødvendig for at sikre tårnets bevarelse.

Den første store renovering fandt sted i 1970’erne. Stilladset omkring tårnet forventes at være helt fjernet i oktober, og dermed kan rådhustårnet igen nydes i fuld pragt.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*