Københavns Kommune er nu gået sammen med Københavns Politi, SSP og Red Barnet om en kampagne, som skal styrke børn og unge til bedre at kunne håndtere udfordringen med ubehageligt indhold online.
.
”De sociale medier skal være et trygt sted. Alt for mange unge mennesker støder på uønsket indhold på sociale medier. Og de er ofte i tvivl om, hvordan de skal handle på den utrygge oplevelse. Derfor igangsætter vi nu en kampagne, som skal give de unge konkrete handlemuligheder. Samtidig håber vi, at kampagnen vil bidrage til, at både unge, forældre og fagpersoner får talt om, hvad man kan gøre, hvis man ser ubehageligt indhold,” siger overborgmester i København, Lars Weiss.
Kampagnen har titlen ’Bare jeg ikke havde set det” og har de 15-25-årige som målgruppe. Kampagnen består primært af materiale til de unge, men der vil også være råd til både forældre og fagpersoner leveret af eksperter fra Red Barnet og fra Politiets Online Patrulje.
I tillæg til kommunikationskampagnen vil Københavns Kommune udvikle et workshopforløb til de ældste klasser i de københavnske folkeskoler. På den måde vil man forsøge at nå et bredt udsnit af de unge.
.
Utrygheden skal bekæmpes
”Ligesom at borgerne trygt skal kunne gå på gaderne, skal alle også kunne føle sig trygge, når de færdes digitalt. Så når Københavns Kommunes trygundersøgelse viser, at en stor del af de unge borgere oplever utryghed i deres digitale liv, tager vi det meget alvorligt. Det digitale liv er på mange måder lige så virkeligt, som dét der foregår væk fra skærmen, og vi håber derfor også på, at kampagnen vil føre til en større bevidsthed blandt de unge om, at vi som politi meget gerne vil høre fra dem, når de oplever noget ubehageligt online”, siger Politidirektør i Københavns Politi Anne Tønnes
En repræsentativ undersøgelse fra Red Barnet viste i september 2024, at 69 pct. af børn og unge fra ni til 17 år har oplevet mindst én digital krænkelse eller anden ubehagelig oplevelse online inden for det seneste år. Undersøgelsen viste også, at selvom de digitale krænkelser påvirker børn og unge negativt, har de svært ved at række ud efter hjælp.
”Som samfund har vi på det digitale område i alt for høj grad ladet vores børn og unge stå alene med nogle dybt alvorlige udfordringer for deres tryghed, sikkerhed og rettigheder. Det skal vi ændre. Derfor er vi glade for, at Københavns Kommune nu har taget initiativ til denne kampagne for bedre at klæde børn og unge på til at søge hjælp og til at håndtere ubehagelige oplevelser online,”, siger generalsekretær i Red Barnet, Johanne Schmidt Nielsen.
Kommunikationskampagnen kører fra uge 47 og tre uger frem. Workshopforløbet fra Københavns Kommune udbydes fra januar-juni 2025 til folkeskoleklasser på 6.-8 trin.
Be the first to comment