Jødisk hjælp imod onde ånder

Af Mette Ydebo

To dage i vinterferien skal der fremstilles værn mod ondskaben! Dansk Jødisk Museum på Slotsholmen ønsker sig besøg af kreative børn, der vil være behjælpelige med at skrive formularer med hebraiske bogstaver på og tegne mystiske amuletter til at beskytte museet mod onde ånder. For pas på! I næste måned slipper huset vaskeægte jødiske monstre løs!

.

I mange religioner lever forestillinger om djævlerier og forskellige former for spøgelser eller overnaturlige væsner, som vil os det ondt. Med amuletter eller remser tror vi, at vi beskytter os mod deres ondskab. Vi kalder den slags for overtro, men egentlig er det jo bare tro, på nøjagtig samme måde som moderreligionerne selv er det.

Også inden for jødedommen eksisterer uhyggelige væsner, og derfor eksisterer der tillige riter, som skal holde dem på afstand. Jøder anvender tit de hellige, hebraiske bogstaver til at beskytte sig imod farer. Somme tider bærer de en halskæde med ordet ‘chai’, hvilket betyder ‘liv’ på hebraisk. Et andet magisk symbol hedder ‘chamsah’.

.

Chamsah er en talisman

En chamsah er en talisman formet som en hånd med et beskyttende øje midt i håndfladen. Glosen kommer fra tallet fem – som er håndens fem fingre – og er oprindelig arabisk.

Traditionen stammer da også fra arabiske kulturer, hvorfra den med orientalske jøder kom ind i jødisk folkeliv og mystik.

Men faktisk kendes chamsahen også i såvel kristen som buddhistisk religiøsitet. Man kan hænge symbolet over et barns vugge eller over en fødendes seng. De fleste bruger det dog som et smykke.

Når man siger: ‘Chamsah, chamsah, chamsah, tfu, tfu, tfu!’, svarer det lidt til det, vi i vestlig sammenhæng nu og da udtrykker med syv-ni-tretten, mens vi banker under bordet. Vi bruger magi for at undgå, at negative hændelser rammer os.

.

Første del af føljeton

Når museet har behov for at få fremstillet midler til værn mod trolddom, skyldes det, at det børnevenlige gys fortsætter på Den Lille Kulturnat i marts måned.

Her berettes nemlig om et jødisk monster kaldet en golem. Det er en slags jødisk Frankenstein-figur. Også ham får børnene selv materialer til at frembringe. Men foreløbig må der laves beskyttelsesformularer, så han ikke bliver for stærk og farlig. Han kan nemlig finde på at gå amok, så den, der har lavet ham, ikke længere kan styre, hvad han foretager sig.

Mens man (u)hygger sig med papir og kalligrafipenne, fortæller museumspersonalet historier. Såmænd også fra husets helt egen fortid. Dansk Jødisk Museum befinder sig i en bygning fra begyndelsen af 1600-tallet, så mon ikke der gemmer sig en hel del foruroligende beretninger i det gamle hus?

Der gives naturligvis assistance i brugen af de hebraiske bogstaver. Museet håber, at børnene – ud over at lave en amulet til sig selv af papir eller pergament – også vil lave en til museet. På Den Lille Kulturnat vil museet nemlig gerne have lov til at udstille børnenes beskyttelsesredskaber.

Kom og hjælp til på Dansk Jødisk Museum i næste weekend, den 17.-18. februar, kl. 11-17. Entre for voksne: 100 kr. Børn går gratis ind i følge med en voksen. Arrangementet finder sted i museumsbutikken.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*