Historien om Christianshavn: Fra affaldsopfyldning til københavnsk vartegn

I den nyeste episode af podcastserien “Historien om Havnen” kan man dykke ned i fortællingen om Christianshavns grundlæggelse og udvikling. Episode seks, som er produceret af Kongerækken i samarbejde med By & Havn og Københavns Museum, går tæt på de udfordringer, der prægede bydelen i de første år efter opførelsen.

.

Christianshavn blev anlagt i 1617 efter kong Christian IV’s vision om at skabe en ny bydel midt i farvandet mellem Amager og Sjælland.

I starten var det dog svært at tiltrække københavnerne, som fandt bydelen fjern og ufærdig. Pilotering med træpæle og opfyldning af området med affald og mudder var nødvendigt for at gøre stedet beboeligt, men det sumpede landskab gjorde det til en udfordring at bosætte sig der.

Faktisk var det lidt af af et plørehul og en fiasko.

.

Fra langt væk til centrum

Byen var ufærdig og sumpet og krævede mere opfyld og pilotering med træpæle. Om den ufærdige landvinding sagde Christianshavns egen byfoged endda, at det om vinteren sommetider var så højvandet ” […] at man næppe tør sig vove udendørs en drik fersk vand at hente eller et stykke brød.”

I episoden fortælles der, hvordan Christianshavn trods modgangen endte med at blive en central og elsket del af København.

.

Befæstningen var afgørende for Christianshavn

Byens strategiske placering og kongens ambitiøse planer om at beskytte hovedstaden mod fremtidige angreb, blandt andet ved at befæste havnen, spillede en afgørende rolle for byens udvikling.

Lyt til episoden for at høre mere om, hvordan Christianshavn gik fra at være en ufærdig sump til at blive et af Københavns mest ikoniske områder.

Podcasten kan høres på By & Havns hjemmeside, og serien giver en dybdegående indsigt i Københavns havns historie og udvikling.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*