Forbud mod ældre brændeovne: Nu er de nye regler for brændeovne klar

Foto: Ursula Bach / Københavns Kommune
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

En ny række regler skal mindske luftforureningen i København ved at gøre op med byens ældre brændeovne og pejseindsatse, som fortsat findes i både huse, kolonihaver og husbåde.

.

Reglerne er blevet politisk behandlet og forventes at træde i kraft i løbet af efteråret 2024, når de er endeligt godkendt af Borgerrepræsentationen.

De vil kræve, at alle brændeovne og pejseindsatse installeret før 2008 enten udskiftes eller fjernes, da disse gamle modeller udleder op til ti gange flere partikler pr. kilo brænde end nyere ovne.

Selvom antallet af brændeovne i København er faldende, vurderer forvaltningen, at reglerne vil få betydning for omkring 3.200 ejere af brændeovne, herunder også dem i kolonihaver og på husbåde. I dag er 99 procent af byens husstande dækket af fjernvarme, hvilket betyder, at kolonihaver og husbåde heller ikke kan undtages fra de nye regler.

.

Vi har et problem med luftforurening

Teknik- og Miljøborgmester Line Barfod (Enh.) fremhæver, at luftforurening er et stort problem i en storby som København, og selvom meget af forureningen kommer udefra, er det afgørende at udnytte alle lokale muligheder for at skabe renere luft.

“Luftforurening er et kæmpe problem i en storby som København og har mange årsager. En stor del er udefrakommende, men hvis vi ønsker ren luft i vores by, så er vi også nødt til at gøre brug af alle de muligheder, vi selv har – også dem, som måske kun batter lokalt,” siger Line Barfod. Hun håber samtidig, at reglerne vil få flere til at overveje et skift til en mere miljøvenlig varmekilde.

.

Vi kan gøre noget selv

Sundheds- og Omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) påpeger også de sundhedsmæssige konsekvenser af luftforureningen, som blandt andet kan føre til for tidlige dødsfald og potentielt nedsætte mænds fertilitet.

“Vi kan ikke undgå den luftforurening, som blæser til København fra udlandet, men vi kan fjerne den forurening, vi selv skaber. Og her er det helt oplagt at få nedlagt de ældste og mest forurenende brændeovne. Alt for mange københavnere bliver syge og dør for tidligt som følge af sundhedsskadelig luft,” siger Sisse Marie Welling.

Reglerne blev første gang behandlet politisk i foråret 2024 og har siden gennemgået en høringsrunde, hvor 20 høringssvar blev indsamlet.

Når Borgerrepræsentationen har godkendt reglerne, vil kommunen informere brændeovnsejere om de nye krav, og skorstensfejerne vil være behjælpelige med yderligere vejledning.

.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*