Før p-pillen kom frem, var kvinder rimelig fucked

PR foto.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Ligestilling og kvindekamp har til alle tider været et emne, der har bragt mange markante personligheder frem i offentligheden. Nogle af dem gør Sara Alfort os klogere på i sin bog, “Damer, der fik nok.”

.
Damer har fået nok, og det har de ifølge en bog af Sara Alfort fået gennem mere end hundrede år.

I bogen “Damer, der fik nok” ser forfatteren Sara Alfort nærmere på tolv markante kvinder, der gjorde sig stærkt bemærket på mange forskellige måder i årene 1915 til 1960.

“Det er en tid, hvor mange konkrete politiske, økonomiske og juridiske døre er blevet åbnet for kvinder. Samtidig er der stadigvæk politiske og økonomiske barrierer, der tårner sig op overalt omkring dem. For eksempel har de ikke retten til deres egen krop,” siger Sara Alfort i podcasten Kapitlet.

.

Karen Blixen gjorde oprør

Blandt de kvinder, der figurerer i bogen, finder vi blandt andre markante forfattere som Karen Blixen, Thit Jensen og Agnes von Krusenstjerna. Ifølge Sara Alfort skaber mange af de problemstillinger, som de tolv kvinder i sin tid fik nok af, stadig problemer for kvinder i dag.

 

“Der er mange ydre ting, der er anderledes, men samtidig er det utroligt at læse en roman fra 1890 og tænke, at den kunne være skrevet i dag. Det er virkelig vildt.”

.

P-pillen gjorde enorm forskel

Sara Alfort fremhæver samtidig p-pillens lancering i 1960 som en af de helt store landvindinger, og at kvinder indtil da havde været i en markant anderledes situation.

 

“Indtil da var man som kvinde rimelig fucked, kan man sige. Men allerede inden da er der jo store diskussioner om kvinders plads i samfundet, om eksempelvis hvor meget de må larme i det offentlige rum, og om de skal have lov at arbejde. Vi er gudskelov kommet langt siden da, men der er stadig kampe at kæmpe,” siger Sara Alfort.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*