Flydende blomsterhave styrker biodiversiteten i Københavns havn

Foto: By & Havn /WFF
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print
Fotos: Jonas Lysholdt Ejderskov og Emilie Møltoft Jensen/WWF Verdensnaturfonden.

En flydende blomsterhave har fået plads i Københavns havn for at sætte fokus på biodiversiteten i byens vandmiljø. Det er WWF Verdensnaturfonden og By & Havn, der står bag dette initiativ, som skal skabe forbindelse mellem livet over og under vand. Det skriver By & Havn i et nyhedsbrev.

.

Den 44 kvadratmeter store flydende have er placeret ved Frederiksholmsløbet, og lokale skoleelever fra Skolen i Sydhavnen har hjulpet med at plante hjemmehørende arter som kattehale, strandasters og mjødurt.

Disse planter, der trives i saltholdige omgivelser, skal skabe små oaser for insekter og fugle. Under overfladen fungerer muslingereb som naturlige filtre, der bidrager til et renere havnemiljø.

“Der er allerede meget liv i Københavns havn, men med det flydende økosystem skaber vi en oase for livet både over og under vand. Vores arter – hvad enten det er sommerfugle eller fisk – har brug for hjælp, fordi vi i Danmark har alt for lidt natur. Derfor ønsker vi med den flydende have at gøre opmærksom på, at selv små håndsrækninger til naturen gør en forskel,” siger Henrike Semmler Le, seniorrådgiver for hav i WWF Verdensnaturfonden.

.

Naturen eksisterer både over og under vandet

Formålet med den flydende blomsterhave er at minde københavnerne om, at naturen eksisterer både over og under vandet. Københavns havn huser allerede ålegræs, talrige fiskearter og særlige fiskebørnehaver, som giver mindre fisk et skjul og gode opvækstbetingelser. Med dette projekt bliver havnen både smukkere og grønnere, samtidig med at biodiversiteten styrkes.

Astrid Aller, medlem af Borgerrepræsentationen for SF, ser frem til flere grønne initiativer.

“Københavns havn er fuld af menneskeliv, men dyrene og planterne kunne bruge en ekstra håndsrækning. Den flydende have er et fantastisk bud på noget, der både hjælper biodiversiteten og gør vores havn smukkere. I SF glæder vi os til flere af den slags og arbejder også for at havnen skal have små øer, man kan sejle eller svømme til, så havnen bliver endnu bedre,” siger Astrid Aller (SF)

.

Partnerskab fortsætter med at levere resultater

Partnerskabet mellem WWF Verdensnaturfonden og By & Havn, der startede i 2020, har allerede resulteret i oprettelsen af over 100 fiskebørnehaver og gjort Københavns havn til verdens første ålerefugium.

Dette projekt markerer den første af flere flydende haver, der over tid skal være med til at gøre Københavns havn til et grønnere og mere bæredygtigt byrum.

“Med de flydende haver giver vi en lille hjælp til biodiversiteten i havnen og bringer samtidig naturen op til overfladen, så vi bliver mindet om, at natur både findes på land og i vand,” siger Anne Skovbro, adm. direktør for By & Havn.

For mere information om projektet kan du læse mere hos By & Havn og WWF Verdensnaturfonden.

.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*