Danskerne holder stadig øje med elpriserne. Tal fra Andel Energi, viser, at danskerne satte elforbruget ned, da elpriserne i sidste uge ramte det højeste niveau nogensinde. Onsdag var elprisen nede på ca. 52 øre uden skatter og afgifter.
.
Over hele Europa nåede elpriserne sent torsdag eftermiddag op på det højeste niveau siden energikrisen. I den dyreste time nåede prisen i Danmark helt op over 11 kroner per kilowatt-time – inklusive alle skatter, afgifter og tariffer. Det er den højeste elpris i Danmark nogensinde. Men selvom det kun var i en enkelt time, satte den ekstraordinært høje pris sit klare aftryk på hele torsdagens forbrug.
Hos Andel Energi, der med 1 mio. elkunder er Danmarks største energiselskab faldt privatkundernes samlede forbrug med over 4 pct. set over hele døgnet torsdag d. 12. december, når man sammenligner med forbruget torsdagen før. Et udsædvanligt stort fald.
”Hele sidste uge var relativ lun for årstiden, så det giver mening at sammenligne forbruget set over hele ugen. Sammenholder vi privatkundernes samlede forbrug med elprisen henover ugen, er der ingen tvivl. Danskerne skruede markant ned for elforbruget i torsdags,” forklarer Jack Kristensen, der er funktionschef i Andel Energi.
.
En kvart million kunder tjekkede priser
Danskerne har generelt fået en markant større bevidsthed om elpriser siden den internationale energikrise. I Andel Energis app, hvor man blandt andet kan følge elprisen time for time er, der normalt 300.000 aktive brugere om måneden. Men torsdag nåede Andel Energis app og hjemmeside op på næsten en kvart million besøgende på én dag.
”Kunderne er gode til at følge med i priserne. Men det er usædvanligt, at elpriserne påvirker forbruget, på det niveau, vi oplevede i torsdags. Prisen var selvfølgelig ekstraordinær høj i den ene time, hvor prisen toppede, og medieomtalen har formentlig også haft en effekt på forbruget. Men normalt er vi som elkunder meget fleksible og flytter vores forbrug til de billige timer. Vi er meget langt fra den tilstand, hvor elprisen var konstant høj, som vi så under energikrisen,” siger Jack Kristensen.
.
Sol og vind presser elpriserne ned
Det er helt normalt, at elpriserne over hele Europa varierer henover over døgnet. Den endelige elpris afgøres af en række parametre, som det enkelte elselskab ikke har indflydelse på. Årsagen til sidste uges ekstremt høje elpris skyldes kombinationen af, at koldt vejr i Europa drev efterspørgspørgslen op, kombineret med vindstille vejr og meget lidt sol rundt om i Europa.
”Det er heldigvis ekstremt sjældent, at elprisen stikker så meget af, som den gjorde i torsdags. Faktisk sker det markant oftere, at prisen rammer nul kroner eller ligefrem bliver negativ, når man fraregner skatter og afgifter. De generelt lavere priser skyldes først og fremmest, at vi både i Danmark og rundt om i Europa producerer stadig mere sol- og vindenergi, der presser priserne nedad,” forklarer Jack Kristensen.
.
Kul og a-kraft trækker prisen op
På dage med stor efterspørgsel og lav produktion af både sol- og vindenergi, stiger andelen af de dyrere energiformer som kul og atomkraft i det såkaldte energimix. Og det presser priserne opad.
”Hvis man ser bort fra elpriserne under energikrisen, så er der faktisk betydeligt flere timer i løbet af et år, hvor elprisen er billigere end 1 krone, end der er timer, hvor prisen er dyrere end 1 krone før skatter og afgifter. I dag onsdag er den gennemsnitlige elpris fx 52 øre set over hele døgnet. Jo mere fleksible vi er, jo lavere elregning får vi,” siger Jack Kristensen.
.
Kunder kan blive uafhængige af vind og vejr
Hvis man som kunde ikke ønsker at være afhængig af de varierende priser henover døgnet, er det muligt at fravælge sin fleksible elaftale, hvor prisen time for time følger udviklingen på de europæiske energimarkeder.
Man kan i stedet vælge produkter, der baserer sig på en fast pris for en aftalt periode. Det gælder produkter som fx MånedsEnergi eller FastEnergi. Uanset vind, vejr og aktuelle elpriser betaler man her den samme pris per kilowatt-time hele døgnet – dog stadig plus skatter, afgifter og tariffer.
Prisen per kilowatt-time fastsættes for henholdsvis en måned eller seks måneder af gangen.
Be the first to comment