Fjernvarmerørene i dele af København skal nu termograferes fra luften med droner for at finde eventuelle huller eller utætheder. På den måde er dronerne med til at sikre københavnernes varme hjemme i stuerne og undgå unødigt energispild. Det skriver HOFOR i en pressemeddelelse.
.
Lidt under 3.000 kilometer fjernvarmerør sikrer københavnerne varme i radiatoren og varmt vand i hanen. Det er hele vejen til Rom og tilbage igen. HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, har dermed en hel del kilometer fjernvarmerør at holde øje med.
Derfor bruger HOFOR droner i de kolde vintermåneder til at søge efter eventuelle utætheder og varmetab i rørene ved at termografere.
Det vil sige droners særlige fotografering af fjernvarmenettet, og det arbejde går i gang nu.
.
Droner i luften fra slut november til slut december
Fra nu og til udgangen af december vil der flyve droner over Indre By og Amager mellem kl. 20 om aftenen og kl. 7 om morgenen. Planen er at starte droneflyvningerne i Indre By.
Dronerne tager ingen almindelige billeder, men måler fra luften varmestrålingen med en termisk sensor og skaber billeder af temperaturforholdene i rørene, der snor sig under byen. På den måde vil man kunne se, hvor der er unormalt høje temperaturer og dermed sandsynlighed for et varme- og vandtab i fjernvarmenettet.
“Med dronerne kan vi hurtigt få et mere præcist overblik over, hvor der eventuelt er utætheder og hurtigt gøre noget ved det. Det sparer både penge, da vi hurtigere og lettere kan identificere utætheder, og det er samtidig også godt for CO2-regnskabet“, siger Bekim Jakob Idrizi, der er sektionsleder og har ansvar for driften af fjernvarmenettet i HOFOR.
.
Dronerne flyver kun om natten
Der er en række forhold, der skal være i orden for, at det er muligt at termografere med droner.
“Dronerne kan kun flyve ved særlige forhold, og det kan derfor være svært at fortælle præcist, hvornår vi flyver. Der må ikke være regn eller våd asfalt, for så kan dronerne ikke måle de rette temperaturer. Derudover må det heller ikke blæse for meget, ellers kan de ikke flyve stabilt. Så det er kun nogle dage, vi kan flyve med dronerne” fortæller Bekim Jakob Idrizi.
.
Fakta om dronerne
Der vil blive fløjet med flere droner samtidigt. De flyver i 80-120 meters højde, og man vil muligvis kunne høre en svag brummen fra dronerne.
Dronerne tager ingen almindelige billeder. De måler kun elektromagnetisk stråling i bølgelængderne 7,5 – 14 μm med en termisk sensor. Intensiteten af strålingen omregnes til en faktisk temperatur. Hver temperatur tildeles en farve, og deraf opstår termografibillederne.
Droneflyvningerne udføres af Drone Systems Aps og NIRAS A/S for HOFOR. Der skal to personer til for at styre dem og udføre termograferingen.
Be the first to comment