DEBAT: SF forslår forsøg med selvstyrende folkeskoler i København

Rasmus Steenberger, SF
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print
DEBAT: Af Rasmus Steenberger, medlem af Københavns Borgerrepræsentation og børne- og ungdomsordfører for SF København

 

Til det kommende møde i Københavns Borgerrepræsentation den 10. oktober, stiller SF forslag om at etablere selvstyrende folkeskoler i Københavns Kommune. Selvstyrende folkeskoler adskiller sig fra ”almindelige” folkeskoler ved, at de f.eks. vil være frisat fra ikke-lovpligtige krav, skolebestyrelsen har mere indflydelse, forældredeltagelse fylder mere, eller er at folkeskolen kan blive decideret selvejende.

SF’s forslag er et svar på de stigende udfordringer i folkeskolen, hvor flere ressourcestærke familier vælger privatskoler, hvilket skaber en negativ spiral, hvor folkeskolerne i stigende grad står med en høj koncentration af ressourcesvage elever.

.

Skole under pres

Folkeskolen er under pres. Når ressourcestærke familier vælger at flytte deres børn til privatskoler, risikerer vi, at byens børn bliver delt op i et A- og B-hold. Vi skal afsøge alle muligheder for at sikre, at folkeskolen fortsat er et attraktivt og inkluderende tilbud til alle børn, uanset deres baggrund.

Vi skal prioritere folkeskolen økonomisk, men vi bliver også nødt til at se andre løsninger, og forsøge nye måder at drive vores folkeskole på. Derfor forslår vi nu, at vi ser på, hvordan skabe fremtidens folkeskole, der er mere fri og drevet af lokalt engagement.

.

Omdannelse af privatskoler til selvstyrende folkeskoler

I første omgang ligger forslaget op til, at man skal se på muligheden for at omdanne kommunens egne folkeskoler til selvstyrende folkeskoler. Ambitionen, og håbet for SF, er dog, at også fri- og privatskoler ønsker at deltage i et eventuelt forsøg.

Fra SF’s side synes vi, at det ville være interessant at undersøge muligheden for, at give fri- og privatskoler muligheden for at omdanne sig til selvstyrende folkeskoler.

Vi kunne godt forestille os en model, hvor tilskuddet til de omdannede fri- og privatskoler ville stige til 100 pct., mens skolerne til gengæld ikke længere ville have ret til at opkræve brugerbetaling eller muligheden for at afvise elever.

En eventuel deltagelse fra privatskoler vil selvfølgelig skulle være frivilligt, og efter skolens eget ønske. Men et sådan tilbud vil giver skolen og forældre flere valgmuligheder.

.

Den videre proces

Hvis SF’s forslag om selvstyrende folkeskoler vedtages af Borgerrepræsentationen den 10. oktober, så skal kommunens Børne- og Ungdomsforvaltning i første omgang undersøge de juridiske og praktiske muligheder og modeller for at indføre de nye selvstyrende folkeskoler. Hvis det står til SF, så skal forvaltningen også komme med en række københavnske folkeskoler, der kan være kandidater til en forsøgsordning som nogle af de første selvstyrende folkeskoler.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*