DEBAT: København skal være bedre til at favne internationale borgere

Debat af Emil Moselund, politisk ordfører for Radikale Venstre i Københavns Borgerrepræsentation

København står midt i en global konkurrence om at tiltrække de bedste talenter fra hele verden. Samtidig kæmper vi med den udfordring, at mange internationale borgere, som flytter hertil, ikke oplever, at de bliver en del af byens fællesskaber og derfor rejser hjem før tid.

Der er udfordringer som manglende jobs, en overflod af bureaukratiske benspænd, og helt generelt en efterspørgsel på bedre modtagelse.

Det ved vi, fordi vi i Radikale Venstre fik lavet en barrierekortlægning for de internationale borgere i 2023.

.

Tre nye indsatser i 2025

Derfor er det glædeligt, vi fra 1. januar 2025 har fundet penge til konkrete løsninger. Fra det nye år kommer der en ny digital velkomstpakke, et bydelsbaseret velkomstambassadørkorps og så er der sat penge af til at styrke International Citizens Day.

Det altovervejende fokus er at sikre, at de nye borgere bliver bedre taget imod, som var en af de helt store barrierer i kortlægningen. Det bliver fremover nemmere at navigere i vores bys kultur- og fritidstilbud og finde sociale fællesskaber. Tak for det!

Men ambitionerne må række længere, hvis vi for alvor vil favne de internationale borgere. Barrierekortlægningen indeholder hele 22 barrierer, som en hel række af respondenter har været med til at pege på – bl.a. Dansk Metal, Akademikerne, FOA, DTU og KU.

.

Vi kan gøre meget mere

Hvis vi derfor for alvor vil favne de internationale borgere, så må det være klart for enhver, at der er langt mere at tage fat om.

Der er mangel på boliger, der er ikke nok plads på de internationale skoler, det er svært at få job, og så er der et uforløst potentiale ift. at gøre særligt SMV’erne mere klar til at modtage internationale talenter. Derudover er der behov for fokus på, at børnene og de medfølgende ægtefæller også møder andre mennesker og bliver en del af et netværk, eksempelvis gennem foreningslivet.

Men der bliver samtidig peget på oplagte løsninger. Blandt andet, at der simpelthen skal informeres bedre. Der findes en lang række eksisterende tilbud – for SMV’erne eksempelvis om beløbsordninger og positivlisten for faglærte – men det mangler penge til kommunikationsindsatsen. Københavns Kommune kan bidrage til, at flere studerende får et studiejob ved at ansætte internationale studerende. Alt sammen lavthængende frugter.

.

Debatten for fremtiden

Lige om hjørnet har vi kommunalvalget, og her ligger der en oplagt mulighed for at favne de internationale borgere yderligere. Sidste valg var jeg den eneste kandidat, der stod bag flere engelsktalende debatarrangementer – med fuldt hus. Her var der mulighed for både at oplyse om de politiske muligheder og for at høre de internationale borgeres ønsker og drømme for København.

De drømme, som handler om det samfund, de ønsker at være en del af, men som mange endnu ikke ved, hvordan de skal integrere sig i. Men dialogen bør altså ske kontinuerligt over hele valgperioden – og ikke blot året før et kommunalvalg.

Lad os sikre, at København forbliver en by, der ikke kun taler om mangfoldighed, men lever den i praksis.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*