DEBAT: Yilmaz Yildiz, medlem af Københavns Borgerrepræsentation for SF
.
Sproget, modersmålet er med til at udforme og danne et barns identitet og opfattelse af sig selv. Sproget er en fællesnævner i barnets daglige omgang med andre, og det er også sproget, der styrer et barns og vores tænkning.
Det er videnskabeligt bevist, at et barn trives og udvikler sig bedre i samfundet, ja i livet, når det lærer at tale sit modersmål fuldt ud.
Sproglig mangfoldighed er en stor ressource i samfundet. Børn med flere sprog bliver derfor en gevinst og fremtidige ambassadører for Danmark.
Københavns Kommune har som landets hovedstad i en del år tilbudt børn med etnisk minoritetsbaggrund modersmålsundervisning, så børnene parallelt med det danske sprog, også kan lære deres eget modersmål.
.
Ikke forpligtet til tilbud
I Danmark er modersmål inddelt i to grupper, mellem “lovpligtige” og “ikke-lovpligtige” sprog. Lovpligtige sprog er sprog fra EU og EØS, og her er kommunen ved lov forpligtet til at tilbyde børn fra disse lande deres modersmål, mens det ikke er tilfældet, når det drejer sig om børn fra lande uden for EU og EØS.
Derfor hedder sproggruppen “ikke-lovpligtige sprog”.
Men alligevel valgte Københavns Kommune – som en del andre kommuner i landet – at tilbyde sine små borgere med etnisk minoritetsbaggrund undervisning i modersmålet på lige fod med de “lovpligtige sprog”.
.
Presset økonomi
På grund af den pressede økonomiske situation i kommunen, og især på børne- og ungdomsområdet, hvor der blev sparet en del mio. kr. for at lukket hullerne i økonomien, kiggede man også nærmere på modersmålsundervisningen og blev enige om at spare 1,0 mio. kr. i budgettet for 2025.
Det begyndte at sende alarmklokker, og skabte store bekymringer om modersmålsundervisningens fremtidige skæbne, idet borgerlige partier var direkte imod en bevarelse og/eller fortsættelse af modersmålsundervisningen i kommunen.
Under en hed debat på Borgerrepræsentationsmødet den 30. maj 2024 om et medlemsforslag om bevarelse af modersmålsundervisningen, stemte et stort flertal af partierne, med undtagelse fra Konservative, Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, for en udarbejdelse af et “budgetnotat til forhandlingerne om Budget 2025 på 1,0 mio. kr. årligt til modersmålsundervisning i sprog fra lande, der ikke indgår i EU og EØS”.
.
SF aftryk på forlig fik undervisningen tilbage
SF har indgået en historisk budgetaftale med S, Ø, R, V, DF og LA om Budget 2025 for Københavns Kommune.
Partierne bag aftalen er blevet enige om at tilbagerulle rammebesparelsen på 1,0 mio. kr. Modersmålsundervisningen for børn med etnisk minoritetsbaggrund er hermed sikret og besparelserne taget væk fra bordet.
I SF er vi meget glade for, at besparelsen på modersmålsundervisningen er fjernet.
Takker mine SF-kollegaer og alle for deres store indsats med at få besparelserne væk, og give etniske børn med minoritetsbaggrund en fortsat chance for at lære deres modersmål fuldt ud.
Be the first to comment