Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Lokal dansk cykelrytter – Conrad Haugsted – er netop blevet europamester i banecykling og i disciplinen ”pointløb U23”. Dette skete trods flere komplikationer undervejs igennem forberedelser og under selve løbet.

.
I sidste uge blev der afviklet europamesterskab for banecykling i Cottbus, Tyskland.
Conrad Haugsted var en blandt flere danske landsholdsryttere, der skulle forsvare de nationale farver under europamesterskabet i banecykling for mænd under 23 år.

Det var i pointløbet, at den blot 19-årige cykelrytter fra Islands Brygge skulle vise sine enorme evner og erfaring. Men det var ikke helt uden komplikationer. Løbsprogrammet blev ændret, da vejrudsigten forudsagde voldsomt vejr. Det var et problem, da banen i Cottbus er en udendørs, åben beton bane. Det er simpelthen for farligt at lade ryttere køre under de voldsomme vejrforhold, der blev lovet. Der er risiko for styrt, hvis banen bliver for våd. Med den vejrudsigt, der viste sig i løbet af formiddagen og dermed den potentielle fare for rytternes sikkerhed, blev der i løbsledelsen truffet beslutning om at ændre starttiden for løbet. Løbet blev således fremskudt til kl. 15 i stedet for den oprindelige starttid kl. 19. Noget som godt kan have en fatal betydning for rytterens forberedelse og i sidste ende præstation. Hvis ikke man når at spise på rette tid, får den rette restitution eller den rette mængde forberedelse og opvarmning til løbet kan det have en stor konsekvens for præstationsevnen. Conrad havde derfor blot 20 min til at gøre sig klar i, spise og komme ud på banen fra hotellet for at kunne komme i gang med forberedelserne forud for løbet.
Det lykkedes med hjælp fra landstræner Rasmus Quaade (tidligere professionel cykelrytter og tidligere OL-medaljevinder i banecykling), men også hele teamet bag stod klar; soigneurs og mekanikere, som er en stor del af at rytteren kan præstere under løbet, planen blev revideret og overblikket blev bevaret trods tidspres.

.

Løbet skydes i gang

Løbet blev afviklet – en distance på 40 km skulle gennemkøres på en udendørs 333 meter oval betonbane. Løbet blev gennemført med en fart på over 51 km/t i gennemsnit. Der var indlagt spurter på hver femte omgang, hvor der bliver givet hhv. 5-3-2-1 point til de fire ryttere, der passerer målstregen først ved hver spurt. For hver vunden omgang gives 20 point til de / den rytter der tager en omgang på feltet. Pointene lægges sammen, og den rytter med flest point vinder.
Conrad udtaler: ”Jeg havde en stærk og overbevisende følelse lige fra starten af løbet. Ben og jeg isolerede os fra resten af feltet og fik en god føring. Det var en god situation, fordi både han og jeg vidste, at jeg var den hurtigste i spurterne, og så var det os, der konkurrerede om toppointene. Derfor gjaldt det hele tiden om at have kontrol over min nærmeste konkurrent. Da jeg havde sikret mig tilstrækkelig points, var det et spørgsmål om komme sikkert i mål. Jeg var den stærkeste i spurterne og fik point nok til at slutte sikkert med 104 point, Ben Wiggins (søn af OL-medaljevinder og Tour de France vinder Sir Bradley Wiggins) tog 2. pladsen med 86 point og Bernard Thibaut på 3. pladsen med 47 point”.
Rasmus Quaade skriver på sin instagram profil: ”Og så vandt han lige pointsløbet. Han ikke bare vandt. Han rundbarberede de andre. I forvejen skilte han og Ben Wiggins ( Sir Bradley Wiggins søn) sig ud. Men kun fordi at Conrad kørte løbet klogt, vandt han ikke større. Undervejs var det fristende at bede ham angribe hovedløst, bare fordi han kunne. Sjældent har jeg set en så dominerende kørsel. Når de andre landstrænere kommer hen og siger det var vildt, var det ikke kun igennem mine farvede briller.”

.

Løbet skudt af før tid

Ny komplikation opstod under vejs i løbet. Vejrudsigten indhentede rytterne og løbet blev skudt af 7 omgang før tid. Regnen silede ned, vinden blæste næsten Conrad af cyklen, og himlen blev oplyst af lynene. Tordenskraldene lød samtidigt med at kanonen blæste løbet af – 7 omgange før tid.
Rasmus Quaade fortsætter: ”en ægte magtdemonstration, mere end hvad resultatet viser, selvom trøjen er nok i sig selv. Han vandt guld i pointløbet”.
Conrad havde allerede sikret sig sejren også selv om, at Ben Wiggins ville vinde de resterende spurter uden af Conrad fik point, hvis ikke løbet var blæst af før tid. Conrad skulle blot holde sig på cyklen og komme sikkert i mål.

.

Kunne ikke gøre det alene

En dag hvor alt fungerede mere end 110% trods dét at løbet blev fremskudt. ”Jeg kunne ikke have gjort det uden al hjælpen og støtten fra teamet: Soigneurs, der gav mig de absolut bedste behandlinger, mekanikerne, der sikrede, at min cykel var præcis, som jeg ville have den, og min træner Rasmus Quaade (min træner på EM turen) som jeg drøftede taktik med. De bruger alle en enorm mængde timer og lange aftener på at forberede og planlægge under et mesterskab som dette. Og det er bare fantastisk at se, hvordan det hele betaler sig, når man vinder EM”. En stor tak skal lyde til alle involverede og også til sponsorer og til mit team – Team ColoQuick for også at give mig chancen for at gå efter mine banedrømme”, afslutter Conrad.

.

En drøm

Conrad har cyklet siden han var 8 år gammel. Og startede i Amager Cykle ring som 9-årig. Conrad kører nu for det danske Continentalhold fra Skive ”Team ColoQuick Cycling. Drømmen om at vinde noget stort har altid været der, og det er også blevet til mange fine medaljer og præstationer igennem tiden.
Medaljerne tæller blandt andet 13 x danmarksmester på bane, 3 x Nordiskmester på bane, 1 x bronzemedalje til EM på bane for juniorer, 1 bronzemedalje i VM på bane for juniorer, og senest denne europamester titel som er noget af det største Conrad har opnået. En drøm der er kommet til live. Og drømmen fortsætter. Conrad satser på, at han en dag skal køre både EM, VM og OL for det danske elitelandshold og Conrad er allerede nu, en del af den danske elitelandsholdet.
Og også på landevejen er der igennem tiden opnået mange fornemme resultater og tanken er at der skal komme endnu flere til. Conrad har allerede vundet sit første senior løb på landevej i starten af denne sæson og det blev til en 8. plads og vinder af feltets spurt i Frankfurt Eschborn U23, hvor deltagerlisten talte flere worldtour ryttere. Drømmen om at køre Tour de France står øverst på listen, og Conrad vil gøre alt hvad der står i hans magt til at denne drøm skal opfyldes. Conrad har netop fået studenterhuen på, og efter sommerferien skal der gås all in på cyklingen. Noget han virkelig ser frem til.