Budgetforlig: København satser på at fange co2, sænker skatten og opretter flere p-pladser til beboerne

Københavns Rådhus. Foto: Anne Marie Korup / Havnefronten.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Et bredt politisk flertal i København sænker – igen – skatten i København, skaber flere parkeringspladser til borgerne og sætte en række initiativer i gang for at gøre byen grønnere.

.

Det er Socialdemokratiet, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti der nu indgår aftale om Københavns Kommunes budget for 2025. Dermed er det kun Alternativet og Konservative, der ikke er med i aftalen.

Afsættet for budgettet er den den ekstraordinære gode økonomiaftale mellem kommunerne og regeringen, der nu giver partierne mulighed for “at udvikle og fremtidssikre københavnernes velfærd” som det hedder i den tekst, som partierne har offentliggjort mandag morgen. Partierne har i aftalen afsat historisk mange midler til at løse en række strukturelle udfordringer og ekstraudgifter på velfærdsområderne i Københavns Kommune.

.

Penge til både børn, socialområdet og sundhed- og omsorgsområdet

Der er sammenlagt prioriteret 1,25 mia. kr. til forskellige serviceinitiattiver i 2025. De fordeler sig med 394 mio. kr. til børneområdet, 511 mio. kr. til socialområdet og 137 mio. kr. til sundheds- og omsorgsområdet.

Derudover sænker Københavns Kommune indkomstskatten med 0,1 procentpoint. SF står uden for denne del af aftalen.

Med budgetaftalen prioriteres det største løft i en budgetaftale i årtier af den københavnske folkeskole.

Partierne investerer 156 mio. kr. i service i 2025 i indsatser, der skal løfte den københavnske folkeskole bl.a. med indførsel af en to-voksenordning i børnehave- og 1. klasse, overgangspædagoger, ekstra ledelseskraft på skolerne og praksisnær kompetenceudvikling på dagtilbuds- og skoleområdet.

.

København skal være grøn – for alvor

København skal gå forrest i klimakampen og inspirere andre store byer i resten af verden til at investere i klimatiltag og grøn omstilling.

Med aftalen tages de nødvendige strukturelle investeringer og langsigtede beslutninger, der skal være med til at omstille København til at blive klimapositiv i 2035.

Partierne investerer 450 mio. kr. til at fremme Carbon Capture (CCS) i København. Det rummer et potentiale for at reducere Co2-udledningen i København med op til 900.000 tons CO2 om året.

Herudover prioriterer partierne 120 mio. kr. i 2025 til klimainitiativer, der fremmer bæredygtigt byggeri og understøtter udviklingen af Københavns kommende Klimaplan 2035.

.

Flere biler skal i parkeringsanlæg

Partierne er enige om, at bilerne skal fylde mindre i det københavnske gadebillede, så vi kan skabe mere plads til nye grønne områder og mere byliv. Samtidig afsætter partierne 30 mio. kr. årligt i perioden 2025-2028 til grønne initiativer og byrum, som kan etableres i takt med at parkeringspladser rykkes fra gadeplan til parkeringsanlæg.

Partierne er desuden enige om en ny parkeringsreform, der skal være med til at sikre parkeringspladser nok til de københavnere, som har behov for en bil, samtidig med at den begrænser forurening og trængsel fra udefrakommende biler.

Reformen indeholder blandt andet betaling for søndagsparkering, justering af betalingszoner, leje af over 2.100 parkeringspladser til københavnerne og en fordobling af ladestandere. Netop manglende fokus på bilisterne, var konservatives begrundelse for ikke af deltage. Med den samlede aftale på plads, så er det uvist hvad den kritik reelt hviler på, da der både er 2.1000 ekstra parkeringspladser til københavnerne og en fordobling af pladserne til ladestandere.

.

Penge til cyklister, skoleveje og kulturtilbud

Med aftalen investerer partierne i cyklisme og sikre skoleveje, og fortsætter med at åbne mere af havnen op for badning.

Partierne er enige om fortsat at understøtte og udvikle kulturen, foreningslivet og idrætsfaciliteterne i København.

I aftalen sættes midler af til løbende at forbedre kommunens kultur- og fritidsfaciliteter, herunder udskiftning af en række kunstgræsbaner.

Herudover fremhæver partierne, at de har afsat midler til at ansætte flere faste læger på de længerevarende botilbud til byens mest udsatte, til en videreudvikling af Nordens største sammenhængende idrætspark, Valby Idrætspark, en forprojekt for Kigkurren på Islands Brygge og til Nyt Neurorehabilitering København samme sted.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*