Børsens brand: En udstilling på Københavns Museum

Foto: Dansk Erhverv.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Børsbygningen i København, et ikon i byens historie, markerer i år sit 400-års jubilæum. Men i april 2024 blev festlighederne ramt af en tragisk hændelse, da en voldsom brand ødelagde store dele af bygningen. Københavns Museum sætter nu fokus på Børsens historie og de spor, branden har efterladt, med en særlig udstilling, der kaster lys over bygningens betydning for både København og Danmark.

.

Som en del af museets faste udstilling kan besøgende fra den 16. september til årets udgang opleve den øverste del af Børsens berømte spir, som på mirakuløs vis overlevede branden.

Spiret blev fundet i ruinerne og skal genopføres som en del af den omfattende genopbygning af bygningen.

Museumschef Louise Jacobsen beskriver dagen, hvor branden brød ud, som en af de mest skelsættende i nyere tid.

“16. april 2024 er en af de dage, der har brændt sig ind i den kollektive, danske hukommelse. En af vores konservatorer var på vej til museet, men hoppede af cyklen ved Børsen, da hun så røgen. Hun var en af de mange, der reagerede instinktivt og var med til at redde kunstskatte ud af den brændende bygning. 2024 skulle have være et festår for Børsen i 400-året for dens opførelse. Som en cadeau til Børsen og den historie, den repræsenterede og stadig repræsenterer, er det glædeligt at kunne lancere den længe planlagte jubilæumsudstilling på Københavns Museum,” siger Louise Jacobsen.

.

Se spiret – og kom tæt på Børsens historie

Den øverste del af spiret, som blev opsat i 1775-77 efter en tidligere udskiftning, vil blive genopført, når restaureringen af Børsen påbegyndes.

Trods brandens intense varme står denne del af spiret overraskende intakt, og frem til 31. december 2024 kan besøgende på Københavns Museum se den i udstillingsrummet ”Børsen”.

Museet har også sat fokus på ”Månedens fund” i september, som er et ornament fra Børsens nordlige facade.

Det spiralformede ornament i sandsten bærer præg af branden og vil ikke kunne genbruges i den kommende genopførelse, men besøgende kan se det udstillede ornament frem til 30. september.

Denne udstilling er en hyldest til Børsens betydning og den kulturhistorie, bygningen repræsenterer – både som en historisk handelsbygning og som et monument over Københavns udvikling.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*