BIOFOS opnår status som klimapositiv og bidrager til den grønne omstilling

Lynetten. Foto: Biofos.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

BIOFOS, Danmarks største spildevandsvirksomhed, er blevet klimapositiv i 2024 – et år tidligere end forventet. Det betyder, at virksomheden nu fortrænger mere CO2, end den udleder, takket være en effektiv produktion af grøn energi fra spildevand i hovedstadsområdet. De tre store renseanlæg – Lynetten på Refshaleøen, Avedøre og Damhusåen – spiller en nøglerolle i denne milepæl, der hjælper med at drive den grønne omstilling fremad.

.

BIOFOS har arbejdet mod målet om at blive klimapositiv i 2025, men allerede ved udgangen af første halvår i 2024 kunne virksomheden præsentere imponerende resultater.

For hver ton CO2e (CO2-ækvivalenter), som udledes, har BIOFOS formået at fortrænge 109 %, hvilket gør, at anlæggene har en positiv indvirkning på klimaet.

BIOFOS producerer grøn energi i form af biogas, fjernvarme og elektricitet, som alle er med til at fortrænge den CO2, som selskabets renseanlæg udleder. I første halvår af 2024 blev der fortrængt 5.806 ton CO2e, mens udledningen var 5.320 ton CO2e.

Ifølge administrerende direktør John Buur Christiansen er denne udvikling et vigtigt skridt for BIOFOS og spildevandssektoren som helhed.

“Det er en stor milepæl, at vi allerede nu kan kalde os klimapositiv. Det viser, at vi ikke blot er et traditionelt renseanlæg, men en vigtig aktør i den cirkulære økonomi og den grønne omstilling,” siger John Buur Christiansen.

.

Biogas og energieffektivisering baner vejen

Det er især den øgede produktion af biogas, der har givet et skub i den positive retning. Derudover har energieffektiviseringer, som eksempelvis omlægning til bundbeluftning på renseanlæggene, bidraget til en markant reduktion i energiforbruget og dermed CO2-udledningen.

Bundbeluftning kræver mindre energi og bruges i dag på to af BIOFOS’ tre anlæg. Det sidste anlæg, Damhusåen, forventes omlagt i 2025.

En af de store klimasyndere i spildevandssektoren er lattergas, som har en opvarmningseffekt 270 gange højere end CO2.

Derfor arbejder BIOFOS intensivt med projekter, der skal reducere lattergasudslippet fra renseprocessen. John Buur Christiansen påpeger, at der er potentiale for at reducere udledningen af lattergas med op til 80 % gennem forskningsprojekter og nye løsninger.

“Vi er med i flere forskningsprojekter, som skal gøre det muligt for os og resten af branchen at reducere udledningen yderligere. Det gavner både klimaet og sektoren,” siger John Buur Christiansen.

.

Klimaneutralitet i vandsektoren

BIOFOS’ tidlige opnåelse af klimapositive resultater placerer virksomheden som en frontløber i spildevandssektoren.

Det understøtter den nationale ambition om en klimaneutral vandsektor inden 2030, en målsætning besluttet i 2020 af et bredt politisk flertal.

BIOFOS har reduceret sin CO2e-udledning med 97 % siden referenceårene for sine renseanlæg. Med fortsatte investeringer i grøn teknologi og energieffektiviseringer forventer virksomheden at opretholde sin klimapositive status i fremtiden.

For mere information om BIOFOS’ grønne tiltag, besøg biofos.dk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*