I juni åbnede den nye facilitet Havneslusen Nord i den sydlige del af Københavns havn. Det har seks lokale foreninger nyd godt af.
.
Det er ikke hver dag, at Københavns Kommune kan åbne nye facilitet til udendørsaktiviteter i havnen. Men det var ikke desto mindre tilfældet i juni måned, da idrætsforeningerne Bryggen SUP Club, CPH Outdoor, Copenhagen Watersports, Sportskollektivet og Spejderne Sluseholmen samt Haveforeningen Sønderbro skød sæsonen i gang under navnet ’Foreningsbyen Slusen’. Med en ny facilitet i ryggen, en veludstyret grejbank og dagevis med solskin i den tidlige sommer tog de endelig fat på vand- og landaktiviteter ved Havneslusen Nord.
Foreningsbyen Slusen er resultatet af et samarbejde mellem idrætsforeningerne, DGI Storkøbenhavn og Københavns Kommune. Kommunen stiller den nye facilitet til rådighed og har bl.a. understøttet Foreningsbyens bookingsystem. DGI Storkøbenhavn har hjulpet foreningerne med at skabe organiseringen på tværs, og desuden har de været sparringspartner på en fundraising-proces, der resulterede i en bevilling på 300.000 kr. fra Friluftrådet til udstyr.
.
Fælles udnyttelse
Lasse Lund Kyllesbech, der er naturformidler ved Københavns Naturskole og husbestyrer ved Havneslusen Nord, ser allerede styrken i, at mange forskellige brugere – foreninger, skoleklasser m.v. – kan udnytte faciliteterne:
”Det har været en rigtig fed proces for os! DGI Storkøbenhavn fik ideen om at samle foreningerne dernede, og siden har der været opbakning fra alle parter. Foreningerne er meget taknemmelige for de muligheder, de nye faciliteter ved Havneslusen Nord giver dem. Og samtidig er det nogle gode folk, der nu har fået adgang til den store pulje af grej. De låner af og inspirerer hinanden, og der er liv dernede ved vandet,” fortæller Lasse Lund Kyllesbech og fortsætter:
”Det er tydeligt, at det giver meget at være flere om at dyrke fællesskaberne, og det styrker interessen blandt børn og unge og ikke mindst blandt københavnerne i området. Det giver noget aktivt til byens havnemiljø, at folk og forskellige foreninger møder hinanden på kryds og tværs.”
–
Bevillinger var afgørende for succes
Formand for Bryggen SUP Club, Klaus Sigh, der også er næstformand i Foreningsbyen, har i mange år mærket manglen på blå faciliteter og ikke mindst behovet for flere kompetencer hos brugerne af Københavns havn. Bevillingerne fra både Nordea-fonden og også Friluftsrådet har gjort en stor forskel:
”Et blåt foreningsliv er vigtigt for os! Dels ift. aktiviteter for børn og unge, og fordi vi nu kan tilbyde begynderkurser til folk, så de kan lære, hvordan man benytter havnen. Foreningslivet på Islands Brygge har været begrænset i mange år, og der har været mangel på faciliteter. Heldigvis har vi med Havneslusen Nord fået adgang til den fantastiske havn, så da DGI Storkøbenhavn satte projektet i gang, var vi med,” fortæller Klaus Sigh og understreger:
”Uden midler var det dog aldrig lykkedes! Vi var aldrig kommet i gang uden fondene, for man skal have noget grej. Og så var bevillingerne også med til at skubbe på ift. åbent hus-arrangementer, som har gjort, at vi nu har nået en lidt anden målgruppe, særligt børnefamilier og kvinder over 35 år. Vi kan også lave anderledes aktiviteter for teenagere, som adskiller sig fra den almindelige fodboldtræning. Og endelig har vi de lokale skoler og institutioner i sigte i håb om, at vi i fremtiden kan udbygge klubben med en mere konkurrence- og ”adrenalin”-betonet afdeling,” slutter Klaus Sigh.
.
Flere får adgang til vandet
Også Thomas Hansen, der er formand i Foreningsbyen Slusen og medlem i foreningen CPH Outdoor, glæder sig over den nybyggede facilitet. De har ikke blot oplevet styrken ved samarbejdet om faciliteten, men også fået nye medlemmer siden juni:
”Med Foreningsbyen Slusen har vi fået den vildeste gave. Man kan få adgang til København fra vandsiden mod både nord og syd. Det er så smukt og æstetisk. Helt konkret har de nye faciliteter givet os mellem 30 og 40 nye medlemmer! Så vi er vækstet på blå aktiviteter, og jeg tror, at det er en kurve, der fortsætter, for de nye tager flere med.
Der er et anderledes ”blåt” fællesskab derude imellem vores seks foreninger. Og foreningsbyens bestyrelse [som udgøres af repræsentanter fra de seks foreninger, red.], er simpelthen noget af det hyggeligste, man kan tænke sig. Vi kan virkelig mærke, at det er en stor succes, og vi håber bare, at det kan blive udvidet, da vi allerede mærker nogle begrænsninger ift. faciliteterne,” siger Thomas Hansen.
.
Vejen frem for en mere aktiv naturpark
Indsatsen omkring Foreningsbyen Slusen er en del af projektet ’Foreningsfællesskaber i Naturpark Amager’. Havneslusen Nord ligger lige på kanten af naturparken, og for Lotte Büchert, bestyrelsesmedlem i DGI Storkøbenhavn, er der derfor ingen tvivl om, at processen har skabt en masse gode erfaringer for at arbejde videre med området:
”Jeg er meget inspireret af det lokale samarbejde mellem foreningerne, Københavns Kommune og DGI Storkøbenhavn, som ligger forud for åbningen af Havneslusen Nord og etableringen af Foreningsbyen Slusen,” fortæller Lotte Büchert. ”Det er et åndehul, som styrker foreningslivet og skaber gode muligheder for at tiltrække såvel naturvante som naturuvante borgere til motion og bevægelse såvel til vands som til lands.”
.
2 Comments
Så fedt – og stærkt samarbejde! Tak til alle implicerede parter.
Ja, det er så stærkt! 💪👍