Næste fase af Lynetteholms stendæmning er sat i gang som et afgørende skridt mod at gøre København mere robust over for stormfloder. Det skriver By & Havn i et nyhedsbrev.
.
Arbejdet med Lynetteholm, der er en integreret del af hovedstadens samlede stormflodssikring, tog endnu et spring mod virkelighed, da arbejdet på anden og sidste fase af Lynetteholms stendæmning, også kaldet perimeter, blev indledt.
Den første fase af Lynetteholms perimeter blev afsluttet i april 2023 og kan allerede ses ud for Refshaleøen, hvor stendæmningen strækker sig ud i vandet og definerer Lynetteholm’s omrids.
Siden juni har By & Havn arbejdet på at fylde denne første del af Lynetteholm op med overskudsjord fra diverse byggeprojekter i København og omegn. Det forventes, at området vil være helt fyldt op omkring tre år fra nu.
.
Stendæmningens anden fase klar i 2026
Den nuværende fase repræsenterer den anden og sidste del af Lynetteholms perimeter af sten, og ifølge planen forventes det, at den står færdig i 2026. Efter denne milepæl er Lynetteholms fase 2-område klar til at blive fyldt op med overskudsjord fra byens byggepladser.
Udover stendæmningen er planen at etablere et midlertidigt stendæmningssystem med kystfremspring inden 2026. Dette bliver en essentiel del af Lynetteholms overordnede stormflodssikringsstrategi, hvor kystlandskabet skal fungere som en beskyttende barriere mellem byen og Øresund. Forventningen er, at den første fase af kystlandskabet bliver tilgængelig for offentligheden omkring 2029.
.
Skærpede Krav til Bæredygtighed
I oktober i år indgik By & Havn kontrakt med entreprenørvirksomheden Aarsleff, som har fået opgaven med at udføre hele entreprise på fase 2. Aarsleff, der også stod for den første fase, formåede at reducere CO2-udledningen med 14 procent under anlægsprocessen.
Med skærpede krav i fase 2 forventes Aarsleff at fortsætte deres indsats for at minimere CO2-udslippet yderligere under denne afgørende byggefase.
Aarsleff er nu i fuld gang med at opbygge Lynetteholms stendæmning fra havbunden. For at sikre stabilitet er det første graveskib allerede i gang med at fjerne havbundsmateriale. Snart vil et andet graveskib slutte sig til indsatsen, og begge skibe vil arbejde intenst på at fjerne nødvendigt havbundsmateriale og sikre, at stendæmningen ligger solidt.
Med disse seneste udviklinger fortsætter København sin rejse mod at blive en pioner inden for bæredygtig stormflodssikring, og samtidig skabe en forbindelse mellem byen og Øresund.
Be the first to comment