Habitterne hænger snorlige meter efter meter, farverne er afdæmpede og elegante, rummet emmer af kvalitet, og herretøjsbutikkens adresse i det nye mondæne Carlsbergbyen er ikke til at tage fejl af. Det er en succeshistorie at træde ind i, og det er stedet, hvis man som moderne mand vil klæde sig klassisk og stilfuldt.
.
Butikken og tøjmærket hedder Deerest, og det kan næsten være svært at forstå, at butikkens tre stiftere for kun fem år siden jagtede madvarer tæt på udløbsdato i en nærliggende SuperBrugsen, så de kunne få billig frokost i de første måneder, efter de havde satset alt på et bræt i jagten på drømmen om at bygge deres eget tøjbrand.
Men på kun fem år har Mikkel Bo Hansen, 38, Benni Mikael Petersen, 44, og Jean Lichinger Vendel, 38, skabt succesen for jakkesætmærket Deerest, og selskabet rundede sidste år en omsætning på 26 mio. kr.
.
Fra Østerbro til Esplanaden
De tre åbnede den første butik på Petersborgvej på Østerbro i København i marts 2018.
“Butikken lå lige ved siden af en SuperBrugsen. Det var en meget lille forretning med lager i kælderen. Vi startede med at udbetale os selv 10.000 kr. i løn om måneden hver efter tre måneder. I starten var frokosten de varer fra SuperBrugsen, som blev solgt billigt, fordi de ramte sidste salgsdag. Det var rugbrød og leverpostej hver dag. Det var sjovt, og vi snakker stadig om en gang imellem, hvordan vi købte en fuld frokost for en 10’er. Vi lurede jo, hvornår de satte prisen ned, så vi kunne komme før pensionisterne”, smiler Mikkel Bo Hansen.
.
I gymnasiet sammen
Han gik oprindeligt på gymnasiet i Fredericia sammen med Jean Lichinger Vendel. Mange år senere var de begge havnet som ansatte i en tøjbutik i København, hvor også Benni Mikael Petersen blev ansat i 2016.
“Vi fandt ret hurtigt ud af, at vi havde lyst til at lave noget for os selv. Vi ville få egenproduceret jakkesæt i en super kvalitet og så sælge dem til meget konkurrencedygtige priser. Vi kunne jo se, at vi kunne lave et bedre produkt til en bedre pris end de øvrige tøjbutikker i København”, siger Benni Mikael Petersen.
Sammen oprettede de tre tøjmærket Deerest og tog kontakt med italienske væverier og en tyrkisk fabrik, der kunne producere habitter af kvalitetsstof fra Italien. Derudover fandt de en portugisisk skoproducent, som kunne levere elegant fodtøj i god kvalitet.
.
Satsede alt på et bræt
Mikkel Bo Hansen, Benni Mikael Petersen og Jean Lichinger Vendel skød hver 300.000 kr. i den nye virksomhed og bestilte i første omgang 300 habitter og 300 par sko.
“Vi havde ingen plan B. Men vi var ikke så bekymrede for, om vi kunne få det til at løbe rundt. Vores produkter var så meget bedre, end det man finder i de gængse tøjbutikker. Så selvfølgelig var det alt på et bræt, men sådan føltes det ikke”, siger Mikkel Bo Hansen.
De blev samtidig kunder i Sparekassen Sjælland-Fyn, som siden har bakket de tre iværksættere voldsomt op gennem både corona-krisen og senest den økonomiske afmatning som følge af krigen i Ukraine.
“Banken har været god til at hjælpe os. Vores problem har hele tiden været, at vi ikke havde jakkesæt nok. Når kunderne står der, og vi ikke har varerne, så koster det. Banken har hjulpet os med kapital gennem denne krisetid, så vores varelager er blevet fyldt godt op. Vi har faktisk lige takket nej til nogle interesserede investorer, som ville købe sig ind i vores virksomhed. De tilbød en pæn sum penge, men vi har jo ikke brug for pengene lige nu, fordi vi netop er godt hjulpet af banken, og vi synes ikke, at det er særligt motiverende at skulle afgive noget af virksomheden”, siger Benni Mikael Petersen.
.
Enkelt koncept
Konceptet i Deerest er meget enkelt. Jakkesættene koster som udgangspunkt 3.500 kr., og så kan kunderne efterfølgende få tilpasset jakkesættet af Deerests egne skræddere. Der er også mulighed for at tilkøbe Deerests skjorter, sko, slips, butterflys og så videre. Alt sammen solgt med en betydeligt lavere fortjeneste, end hvad andre tøjbutikker tager.
“Vi giver aldrig rabatter eller holder udsalg. Hvis vi skal have plads til disse priser, så kan vi ikke give rabat til højre og venstre. Så vi er nødt til at tænke på en anden måde end konkurrenterne. Vi vil have glade stabile kunder, som ikke føler, at de er blevet snydt, hver gang der er udsalg. Nu kan folk komme, når de har brug for et jakkesæt og vide, at de altid får det til den rigtige pris”, siger Benni Mikael Petersen.
.
Tre år på Esplanaden
Allerede efter halvandet år voksede Deerest ud af butikken på Petersborgvej på Østerbro, og derfor sagde de tre stiftere lejemålet op og åbnede en ny butik i november 2019 på Esplanaden ligeledes i København.
“Vi åbnede på Esplanaden, tre måneder før coronaen lukkede Danmark ned. Så vi havde halvandet år i den første lille butik, hvor vi voksede, og så kom coronaen, og så har vi haft halvandet år derefter, som har været rigtig godt, og så kom krigen i Ukraine, energikrise og stigende produktionsomkostninger. Så vores forretningsliv har en stor del af tiden været i orkanens øje og ofte ude i orkanen”, fortæller Mikkel Bo Hansen.
.
Kø langt ud på gaden
Men trods det turbulente forretningsmæssige liv tog de tre bag Deerest-mærket alligevel chancen og åbnede butik nummer to i Carlsbergbyen i april 2022.
“Vi oplevede i butikken på Esplanaden, at der var kø langt ud på gaden – selv på hverdage. Så derfor besluttede vi at åbne endnu en butik – én butik i København var ganske enkelt ikke nok. Selvfølgelig kunne det være sjovt at åbne endnu flere forretninger, og vi tænker selvfølgelig på, at Aarhus ville være oplagt”, siger Benni Mikael Petersen.
Samtidig står det klart for de tre stiftere, at onlinehandel ikke er noget for Deerests koncept.
“Vi satser ikke på online. Jakkesæt er svært online for kunderne. De får ikke samme resultat, som når de kommer ind i butikken, og der bliver målt, sat nåle i og så videre. Det kan man ikke gøre online. Folk køber også mere, når de kommer i butikken. Det er en bedre og sjovere oplevelse for kunderne”, understreger Mikkel Bo Hansen.
Når tredjemanden Jean Lichinger Vendel ikke deltager i interviewet, er forklaringen, at han for tiden holder barselsorlov. I det daglige tager han sig af at sikre, at de to butikker hele tiden har de rigtige varer. Det handler blandt andet om opfyldning fra fjernlageret i Søborg. Benni Mikael Petersen har ansvaret for driften i de to butikker, som han er i på skift, mens Mikkel Bo Hansen tager sig af alt omkring produktion og marketing.
.
Hårdt men rigtigt
Og ingen af stifterne er i tvivl om, at de har ramt den rigtige hylde.
“Det har været fem vilde år. Men jeg elsker det her, det bliver bedre og bedre hver dag”, siger Mikkel Bo Hansen, og Benni Mikael Petersen følger op:
“Jeg har den hverdag, jeg har drømt om, hvor jeg kan lave lige præcis det, jeg har lyst til”.
De er dog samtidig ærlige om, at der også er svære perioder stifterne i mellem.
“Venskabet mellem os tre går op og ned. Der er masser af kontroverser undervejs. Det er svært at forestille sig, at man slipper fuldstændig for det. Men vi er jo samtidig bundet sammen, og der er ingen, der kan stikke af. Så det skal fungere”, siger Mikkel Bo Hansen.
Og det skal det, for de tre stiftere venter netop på, at der skal komme 10.000 nye jakkesæt, så de er klar til at klæde endnu flere danske mænd i stilfuldt tøj.
Be the first to comment