Af Jette Ingerslev
Området syd for Dantes Plads har tidligere være havbund og strandenge. De geologiske forhold er komplicerede med kalk, glaciale aflejringer og sandlag samt underjordiske strømninger i Rådhusdalen under H. C. Andersens Boulevard.
.
Volde og bastioner
Vestervold blev etableret i 1600-tallet med otte bastioner. Holcks Bastion, opkaldt efter Eiler Holck, blev anlagt i 1670 på opfyldt terræn i Kalveboderne. Bastionens indre var tæt bebygget med boliger for håndværkere fra Tøjhuset og Holmen. I slutningen af 1700-tallet blev der i bastionen opført et ridehus og indrettet en ridebane for den nærliggende kaserne for Livgarden til Hest. I 1819 – 30 var der indrettet et filialobservatorium til Rundetårn på bastionens spids. I 1888 blev bastionen sløjfet, og den foranliggende voldgrav kastet til. Bastionen lå mellem Vester Voldgade og H.C. Andersens Boulevard ud for Ny Vestergade.
.
Bygninger ved Dantes Plads
Prinsens Palæ, forankret på pæle, var af arkitekt Nicolaj Eigtved, 1744. Efter tilbygning blev Nationalmuseet åbnet i 1892. Senere fulgte flere tilbygninger.
Holckenhus, et firefløjet imponerende boligkompleks i Hausmann-stil af arkitekt Philip Schmidt blev indviet i 1893 med bla. 11 atelier-lejligheder til kunstnere. Den første var P. S. Krøyer, og herefter fulgte over hundrede kunstnere, bla. Kristian Zartmann, Emil Nolde, Agnes Slott-Møller, Gerda Wegmann, Kasper og Peter Bonnén.
Brygger Carl Jacobsens Det Nye Glyptotek, tegnet af arkitekt Vilhelm Dahlerup, blev indviet i 1896. Herefter flugte flere udvidelser: I 1906 ved arkitekt Hack Kampmann, i 1996 ved arkitekt Henning Larsen og sidst i 2006 ved arkitekter Dissing+Weitling. Glyptoteket er opført på opfyld, med heraf følgende problemer med manglende stabilitet, revner i gulvene og oversvømmelser i kælderen.
Videnskabernes Selskabs Palæ, arkitekt Vilhelm Petersen, blev indviet i 1898.
.
Dantes Plads
I 1888 gav brygger Carl Jacobsen udtryk for, at der skulle anlægges en plads, hvor de besøgende kunne blive stemt til et besøg i Det Nye Glyptotek, der skulle være som et tempel for kunst og oplevelser. For at markere den kulturelle samhørighed mellem Italien og Danmark ønskede en gruppe danskere og italienere i Rom at markere 600-året for Dante Alighieri’s død d. 14.09.1321 med en plads og en søjle.
Etableringen blev forsinket, men d. 22.06.1922 nedlagde den italienske konge Vittorio Emanuele III og den danske kong Christian X – under stor festivitas – grundstenen til Dantesøjlen og Dantes Plads foran Glyptoteket.
Indtil Anden Verdenskrig var Vestre Boulevard foran Glyptoteket et parklignende anlæg, men beskyttelsesrum og flersporet vej efter åbning af Langebro i 1954 – nu som H. C. Andersens Boulevard -, har skåret pladsen over. Stadigt ligger Glyptoteket som Dantes Plads 7.
Ved anlæggelsen blev det vægtet højt, at der var arkitektoniske sigtelinjer mod henholdsvis Christiansborg Slot og Glyptoteket.
I 1938 blev der opstillet et mindesmærke for de fire mest berømte danske sprogforskere, blandt andre Rasmus Rask (1787-1832) og Vilhelm Thomsen (1842-1927).
I 2011 blev pladsen smukt renoveret af arkitekterne COBE og GHB Landskabsarkitekter med små bakker, blomsterbede og 24 robinie-træer, der nu når tredje sals højde. Der er udeservering i den mindst forurenede del af pladsen ind mod Vester Voldgade, der ligeledes er renoveret om omdannet til en fredeliggjort boulevard til bløde trafikanter mellem Rådhuspladsen og Christianshavn via Lille Langebro.
For at markere 700-året for Dantes død, blev Jens Galschiøt’s fem meter høje skulptur ”Dante i dialog med det 21. århundrede. Fuck Q-Parks p-kælder” opstillet midt på pladsen til stor fornøjelse for beboerne og de mange besøgende.
.
Den grønne oase
Byrummet i 2023 fremtræder som en grøn oase, der med de store træer skaber et sundere miljø mellem de historiske bygninger. Det er en plads til fordybelse, leg, hygge og læring om kunst, kultur og arkitektur.
Q-Parks p-kælder på Dantes Plads med forventede 1.000 – 1.200 biler dagligt ind og ud via den fredeliggjorte Vester Voldgade vil i følge flere kritikere af projektet for altid ødelægge det smukke og historiske byrum. En lokal borgergruppe har derfor bedt, hvad de kalder ansvarlige politikere, om at få stoppet projektet.
.
Be the first to comment