Af Jesper Schou Hansen
I øjeblikket er der igen en mindre stigning i antallet af ukrainske flygtninge, som vælger at lade sig registrere i Danmark – og derfor er Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken (V) glad for, at den kommende Ukraine-landsby snart står klar på grunden ved det gamle Sundby Gasværk.
”Ud over vi sporer en stigning i antallet, så har vi efterhånden også ganske længe haft familier boende på Cabin-hotelværelser. Og selvom det jo er glimrende, at man på flugt her og nu kan få tag over hovedet, så tror jeg, at alle, der har boet på et Cabin, ved, at vi taler om ganske små værelser, hvor det jo er umuligt at få et familieliv til at hænge sammen. Vi har også en del boende på Ottiliavej i vores Welcome House. Så det bliver rigtigt godt at kunne få familierne ud i de boliger, som vi bygger ud af pavilloner (som man kender fra københavnske institutioner. Red.), så de kan få lidt mere familieliv”, siger Jens-Kristian Lütken. Hvem af ukrainerne, der flytter ud i boligerne, er noget, forvaltningen ser på.
”Jeg har ingen særlig erfaring i at vurdere, om den ene eller anden ukrainske flygtning er den eller dem med størst behov. Det er en vurdering, som vores dygtige medarbejdere på området står for at sikre”, siger Jens-Kristian Lütken, der konstaterer, at det vist ikke just er et problem at finde nogle, der har brug for boligerne.
Pavilloner af god kvalitet
De kommende boliger er på ingen måde ukendte for Københavns Kommune. Her er man nemlig i forvejen storforbruger af pavilloner til både skoler, børnehaver, vuggestuer, kontorer m.m.
”Vi bruger 71 millioner kroner de næste tre år på ukrainer-byen, og det svarer meget godt til det prisniveau, som vi i forvejen kender. Jeg ved godt, det lyder dyrt, og jeg har jyske kollegaer, der vist kan få betragteligt mere for pengene. Men det er så desværre prisen i markedet i øjeblikket”, siger Jens-Kristian Lütken.
Han er heller ikke et sekund bekymret for, om boligerne bliver fyldt op.
”Jeg har godt læst om bekymringen, men jeg synes, at det er den mærkeligste diskussion, som jeg længe har hørt. Ud over vi har mange flere ukrainske flygtninge, end vi bygger boliger til, så er det jo ikke just fordi, der ikke er folk, der ikke i morgen vil flytte ind. Hvis jeg spurgte vores socialborgmester, om hun ville overtage en håndfuld boliger til hjemløse”, så ville hun jo fylde dem på få sekunder. Det samme gælder gruppen for socialt udsatte i øvrigt. Der mangler vi også boliger. Eller spørg bare de studerende, der starter på universitetet i disse dage. De vil SÅ gerne have noget at bo i. Hurtigt. Så den diskussion synes jeg mildest talt er mere end skudt forbi”, siger Jens-Kristian Lütken.
Oprindelig skulle boligerne have været færdige for et par uger siden.
”Det er vist – desværre – ret klassisk for kommunalplanlægning, at det ikke står færdigt til tiden. Men de håndværkere, jeg har talt med, siger, at de arbejder i døgndrift for at blive færdige, så forhåbentligt bliver det snart”, siger Jens-Kristian Lütken.
Be the first to comment