Mens vidnerne forsvinder – Auschwitzdag 2022

Af Mette Ydebo

 

Dansk Jødisk Museum på Slotsholmen afholder i samarbejde med Københavns Kommune den tyvende Auschwitzdag 27. januar i Den Sorte Diamant. Årets tema er øjenvidnerne og deres oplevelser og historier. I hvilket omfang er individer, som har overlevet nazismens ondskab, præget livslangt af en fortid, som få andre formår at sætte sig ind i? Og hvordan kan vi bevare indignationen hos fremtidens unge og voksne mennesker?

 

En dag til minde og til lærdom

En gruppe statsledere, deriblandt USA’s daværende præsident Bill Clinton og Sveriges tidligere statsminister Göran Persson, besluttede i 1998 at gå sammen for at fremme internationalt samarbejde omkring formidling og fastholdelse af erindring om holocaust på den anden side af årtusindskiftet.

Hvordan sikrer vi, at næste generation forstår vigtigheden af bestandigt at overdrage al den viden, vi har, og at bruge den i en hvilken som helst nutid? tænkte de.

Adskillige tiltag er med tiden sat i værk. Et af dem er det, som i FN-regi kaldes International Holocaust Remembrance Day. I Danmark valgte vi navnet ‘Auschwitzdagen’ for at undgå diskussioner om, hvilke kategorier af ofre vi mindes. I Auschwitz myrdedes mere end en million individer, som Hitlers rædselsregime anså som undermennesker. Navnet på 2. verdenskrigs største dødslejr er derfor blevet et symbol på folkemord. Ved at anvende symbolordet er det muligt at gøre den årlige mindedag til en samtale, der både peger bagud på jødeudryddelserne, ind i nutidens undertrykkelse af minoriteter og fremad i forsøget på at afværge nye grusomheder mod befolkningsgrupper.

Den 27. januar er det 77 år siden, Auschwitz blev befriet. Forskning og undervisning i ofrenes liv under og efter opholdet i en kz-lejr foregår via bøger, film og foredrag. I Holland har man i nyere tid haft succes med formidling via sociale medier og møder mellem ældre krigsvidner og unge mennesker. For at beskrive dette arbejde deltager bl.a. den hollandske ambassadør på mindedagen her i byen.

 

Fange nummer 25.075 var to år

I disse år udtyndes mængden af mennesker, som oplevede 2. verdenskrigs gru, men var man så ung som Ib Katznelson, da man så en nazistisk kz-lejr i aktivitet, er der fortsat en chance for, at man selv kan bidrage med sin fortælling. Et par dage efter Auschwitzdagen fylder han 81. Han var altså to år gammel, da han og hans familie blev taget under flugt og ført til flere forskellige kz-lejre. Ib Katznelson har bl.a. skrevet en bog, hvor han beretter om, hvilke sår på krop og sjæl som har fulgt ham livet igennem. Ved arrangementet i Diamanten er han en af talerne.

Som udgangspunkt havnede danske jøder ikke i en hvilken som helst lejr. En særaftale indebar, at de sendtes direkte til arbejdslejren Theresienstadt i det daværende Tjekkoslovakiet, og at de modtog Røde Kors-pakker med fødevarer. Indimellem gik et eller andet bare skævt.

 

Flugt til Sverige mislykkedes

Da Ib Katznelsons forældre og bedsteforældre med den toårige dreng var på vej mod et udskibningssted for at redde sig til Sverige i efteråret 1943, blev de anholdt og ført til den danske kz-lejr Horserød ved Helsingør. Herfra blev mændene sendt til Sachsenhausen og kvinderne sammen med lille Ib til kvindelejren Ravensbrück i Tyskland. Drengen fik ligesom de voksne et fangenummer. Barnet Ib blev til fange nummer 25.075. Desuden blev han syg. En medfange rådede hans mor til at lade ham dø, så hun kunne koncentrere sig om selv at overleve. Hans held var, at en tjekkisk læge, der selv var fange, gjorde ham så rask, at han sammen med sin mor kunne samles med resten af familien, som allerede var omdirigeret til Theresienstadt.

Var man ikke dansk jøde, gik bevægelsen i modsat retning: ud af Theresienstadt, i reglen mod destination Auschwitz. Theresienstadt var i vid udstrækning en transitlejr med dødslejrene som endemål.

Ib Katznelson kunne – som eneste barn i sin hospitalsgruppe – sammen med sin familie vende hjem med De Hvide Busser i 1945, og han har først som voksen fået rede på sin egen historie. Pletter på lungerne er det fysiske mén af halvandet år som nazioffer, men hvad sker der sjæleligt med et menneske, som lever sit liv med ubearbejdede mareridt og først sent forstår, hvor tæt på udslettelsen han og hans nærmeste har været?

 

 

Bestil billet

27. januar kl. 19.00 afholdes Auschwitzdagen i Dronningesalen i Den Sorte Diamant. Den israelske og den hollandske ambassadør samt to jødiske ofre fra nazistiske kz-lejre taler. Det er muligt at møde op til arrangementet ved at bestille en gratis billet via jewmus.dk, men Dansk Jødisk Museum livestreamer også hele aftenen på Facebook.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*