Af Jesper Schou Hansen
”Den Flydende By”, der er en kulturinstitution, som er vokset ud af klimatopmødet i København i 2009, barsler med at lave et flydende galleri i Københavns Havn. Faktisk er rammerne der allerede, men der mangler lidt politisk opbakning til projektet, fortæller Ask Holmsgaard fra Den Flydende By.
”Vi har fået mulighed for at overtage noget fra Fredens Havn, som kan blive til et inspirerende flydende galleri i Københavns Havn. Derfor har vi også startet dialogen med Kommunen om et sådant projekt”, fortæller Ask Holmsgaard, der dog savner nogle politiske tilkendegivelser til projektet.
Den Flydende By har de seneste 10 år været med til at skabe liv i Københavns Havn med deres blanding af at være en kulturinstitution og et samlingspunkt for miljøaktivister.
Det flydende kunstgalleri, mener Ask Holmsgaard, vil passe glimrende ind i konceptet med Den Flydende By.
”Projektet er et, vi har samlet op fra Fredens Havn. De henvendte sig faktisk ret tidligt, men det har taget dem en god del tid at opfylde diverse krav, som vi naturligt havde til at overtage, hvad de allerede havde samlet”, siger Ask Holmsgaard, som også fortæller, at det først har været i forbindelse med den endelige rydning, at der for alvor kom skub i overdragelsen af det flydende kunstgalleri til Den Flydende By.
Dengang hed det Floating Kitty og blev født i oktober 2016 af en gruppe venner, kunstnere, rejsende og aktivister som et eksempel på, hvordan ikke-professionelle kan mødes og skabe et samarbejdsrum baseret på selvstyrkelse og selvstændig organisering.
Positive politikere
På Københavns Rådhus er flere politikere positivt stemt overfor projektet. Det gælder blandt andet Socialdemokratiets kulturordfører Jonas Bjørn.
”Jeg synes det ser spændende ud. Det er jeg positiv overfor. Med forbehold for økonomi og hvordan det praktisk kan lade sig gøre. Men ideen om at bruge havnen som ramme for kunst, og bruge genbrugsmaterialer til kunst er god”, siger Jonas Bjørn. Ligeledes positive toner kommer fra Venstre.
“Det er altid positivt, når frivillige ildsjæle går sammen om at skabe nye og kreative projekter, der kan være med til at give København liv. Ligesom jeg glæder mig over, at projektet har fokus på bæredygtighed, da det er super vigtigt, at den dagsorden også tænkes ind i Københavns kulturliv”, siger Venstre Louise Theilade Thomsen, der sidder i Kultur- og Fritidsvalget.
Derimod holder de konservatives medlem af Kultur- og Fritidsudvalget Karina Bergmann projektet ud i strakt arm efter at en lagerhal i Sydhavnen, som Flydende By råder over blev brugt til privatfest. Noget Flydende By selv kalder et ”indbrud” i bygningen.
”Jeg har ikke den store tiltro ej heller tillid til Flydende By. De kalder sig aktivister og er kendt for at holde piratfester. Jeg går ind for genbrug og bæredygtighed, men derudover deler vi ikke værdifællesskab. Det ikke en menneskeret at få sin kunst udstillet med kommunal støtte, fordi konventionelle gallerier ikke vil udstille den”, siger Karina Bergmann fra de konservative.
Be the first to comment