Af Jesper Schou Hansen
Det er ikke kun private og nødhjælpsorganisationer, som forbereder sig på at tage imod ukrainske flygtninge. Også i Københavns Kommune har man forberedt sig på et større rykind af ukrainske flygtninge, der ikke i forvejen har kontakter i Danmark eller har brug for hjælp.
Det fortæller beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard til Lokalavisen Havnefronten.
”Vi er klar til at tage imod de flygtninge, som måtte komme hertil. Lige nu arbejder vi på et omfattende setup, der skal hjælpe bedst muligt, og som udvikler sig time for time”, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.
Hun fortæller, at der er etableret setup med Welcome House på Ottiliavej 1, der allerede nu er klar til at modtage ukrainske flygtninge. Der vil være sundhedsfagligt personale klar til at hjælpe dem, der kommer.
”Bygningen Otiliahus er klar til indkvartering af flygtninge og har en kapacitet på 150. Bygningen Solterrasserne bliver også gjort klar, så vi er klar til et eventuelt rykind. Vi ved jo ikke, hvor mange der kommer, og det ved regeringen heller ikke. Men vi er klar og kan blive klar til endnu flere”, siger hun.
Der iværksættes også en såkaldt civilsamfundsmæssig indsats, der er ledet af lokale borgere i samarbejde med personalet på Welcome House, som skal hjælpe dem, der kommer fra Ukraine, med hurtigst mulig hjælp.
Ukrainere i job
For beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard er det også vigtigt at få etableret en mulighed for, at ukrainerne kommer i job og kan få så normal en hverdag som muligt.
”Der vil i regi af Welcome House blive etableret en hotline, der kan sætte borgere, ukrainere, arbejdsgivere, frivillige og andre i kontakt med personale, som kan rådgive om muligheder for få hjælp, mulighed for at bidrage med hjælp osv. ”, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.
Internt er der i Kommunen oprettet en underside på Kommunens intranet, der skal sikre koordinering, så de ansatte har bedst mulig adgang til at hjælpe – herunder med information
om situationen mht. hjælp og muligheder for at tilbyde hjælp fx ift. indkvartering, frivilligt arbejde mv.
”I Københavns Erhvervshus bliver der nu oprettet en indgang for erhvervslivet, der har relevante jobåbninger og anden interesse i at hjælpe alle de ukrainere, der kommer. Naturligvis er vores jobcenter og erhvervshus åbent for alle som sædvanlig, men i denne tid er det nødvendigt at gøre en ekstra indsats i forhold til de, som vi kan se allerede nu, kommer fra Ukraine”, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.
Ifølge hende er det vigtigt, at vi hurtigst muligt får etableret en normal hverdag omkring de ukrainere, som kommer hertil.
”Al vores erfaring siger, at ukrainerne har haft stor appetit på arbejdsmarkedet, og vi har jobs ledige i f.eks. rengøringsbranchen, hotel- og restaurationsbranchen og mange flere, hvor man selv med begrænsede sprogkundskaber kan springe til”, siger Cecilia Lonning-Skovgaard, som understreger, at netop adgangen til arbejde typisk er en af hjørnestenene til hurtig integration.
Be the first to comment