EU tester produkters sikkerhed som aldrig før

Af Anders Bo Petersen

Det vælter ind med produkter fra lande uden for EU. Det gælder alt fra legetøj fra webshops,

spædbørnsgynger, E-cigaretter og væsker – og i tusindvis af andre produkter.

Men mange gange er sikkerheden ganske tvivlsom, og derfor er EU-landene gået sammen om at teste produkterne – og advarer hinanden, når de ikke lever op til EU’s strenge sikkerhedskrav. Krav, som er opsat for at beskytte borgerne.

For det er nemlig ikke alle produkter, som bliver forsøgt solgt i EU, der rent faktisk lever op til reglerne. Særlig billige produkter fra Kina har været et stort problem. Nylige toldregler har dog gjort det langt mindre attraktivt at købe fra Fjernøsten.

Ofte sker det også, at ellers sikre produkter ikke bliver brugt rigtigt. Eksempelvis barnestole, der ikke bliver rigtigt fastspændt i bilen, fordi selen måske er i stykker.

Børn er særlig udsatte

Og selvom produktet er lovligt, så er det ikke nødvendigvis sikkert for alle at bruge. Det gælder f.eks. legetøj til børn, hvor mindreårige hvert år kommer til skade, fordi de leger med ting, som slet ikke er beregnet til f.eks. helt små børn.

I en kontrol blev 92 stykker legetøj til børn testet. Det var kun 16 procent, der overholdt reglerne. Hele 84% af det testede lejetøj blev således stoppet, fordi det på den ene eller anden måde i større eller mindre grad var farligt for børnene.

Derfor opfordrer kampagnen også forbrugerne til altid at tjekke etiketten og advarslerne – og tage dem alvorligt.

Den seneste årsrapport viser ganske tydeligt, at det især er legetøj, der er indkøbt i billige webshops, der ikke lever op til sikkerhedsreglerne. Faktisk udgør legetøj cirka halvdelen af alle de indberetninger, som EU-systemet har håndteret i den seneste periode, der ligger en opgørelse for.

Netop fordi børn er nysgerrige og ikke selv har mulighed for at finde ud af, om legetøjet er farligt, så er det ekstra vigtigt at være opmærksomme på det billige legetøj, som kommer til EU fra tredjelande.

Gode råd

Derfor er almindelige gode råd også en del af kampagnen. Det kan være ting som, at man altid skal holde øje med børn og sikre, at der er en voksen til stede, når børn leger.

Et af de andre gode råd lyder, at man som voksen ikke skal være det dårlige eksempel for børn, eksempelvis ved at putte balloner i munden i stedet for at puste dem op med en pumpe.

Hvert år kommer små børn til skade med snore fra forskellige produkter. Derfor bør man også altid tjekke, at de ikke er længere end 22 cm. Det er der, hvor man erfaringsmæssigt er på den mere sikre side, hvis børn i et uopmærksomt øjeblik skulle lege med dem.

Stopper produkter igen og igen

Bliver et produkt fanget i EU-kontrollen, så bliver produktet kaldt tilbage. Det hjælper samarbejdet også med, så hvis man i Tyskland finder et farligt produkt, kan man i Danmark reagere omgående – også selvom man ikke selv har fået testet det farlige produkt her i landet.

Produkter, der sælges gennem danske websites og fysiske butikker, er også en del af kontrollen. Du har måske selv bemærket diverse små annoncer – de såkaldte tilbagekaldelseskampagner. Hold godt øje med dem, og hvis du har købt et produkt, der kaldes tilbage, så skal du straks stoppe med at bruge det og følge instruktionerne om tilbagekaldelse.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*