Af Anders Bo Petersen
De fleste, der følger med i kommunalpolitik, kender Finn Rudaizky. Han er altid klar med kritik, når systemet svigter borgeren. Og det gør det ifølge Rudaizky ofte – og det har givet ganske god adgang til avisernes spalter og radio- og tv-stationernes mikrofoner. For ikke at tale om de sociale medier, hvor hans skarpe synspunkter flittigt bliver delt.
Finn Rudaizky, der den 18. marts blev 80 år, har været med i politik i en menneskealder, og ved seneste kommunal- og regionsvalg blev han som den eneste DF’er genvalgt til både Københavns Borgerrepræsentation og Region Hovedstaden. Dermed var han ene om at holde skansen efter at DF på landsplan nærmest har været udsat for en nedsmeltning.
Var socialdemokrat
Finn Rudaizky blev medlem af et politisk parti få år før Anker Jørgensen blev socialdemokratisk statsminister. Og det var også i det parti, at Rudaizky startede sin politiske løbebane, for han delte den indignation, der dengang herskede i Socialdemokratiet, i forhold til samfundets svageste. Skiftet til Dansk Folkeparti blev grundlagt, da Ritt Bjerregaard blev overborgmester i København – og ikke ville tage afstand til et nyvalgt socialdemokratisk BR-medlems flirten med den rabiate muslimske organisation Hizb ut-Tahrir.
Det var den daværende socialdemokrat Sikandar Siddique, der i dag er leder af partiet Frie Grønne ude på venstrefløjen, der i sin ungdom flirtede med radikaliserede muslimer.
Det var for meget for Rudaizky, der med sin jødiske baggrund altid har været meget opmærksom på den antisemitisme, som dyrkes i visse dele af indvandremiljøet og på den yderste venstrefløj. Men Ritt Bjerregaard, stædig og egenrådig som hun altid har været, ville ikke kritisere Siddique for hans flirten med de ekstremistiske muslimer i Hizb ut-Tahrir. Det blev endestationen for Rudaizkys medlemskab af Socialdemokratiet.
I tre år var Rudaizky løsgænger inden han skiftede til Dansk Folkeparti.
Jødisk ophav
Finn Rudaizky har aldrig lagt skjul på sit jødiske ophav. Som spæd flygtede hans forældre med ham over sundet til Sverige – og dermed undslap han nazisternes Kz-lejre. Andre familiemedlemmer var ikke så heldige og blev fanget af tyskerne. De omkom i koncentrationslejrene. Senere blev han formand for det, det i dag er Det Jødiske Samfund – dengang Mosaisk Trossamfund.
Rudaizkys forældre har rødder i det nuværende Polen og Litauen. De måtte som unge flygte fra forfølgelserne, som dengang som i dag har sit udspring i Moskva. Derfor er krigen i Ukraine for ham også en påmindelse om, hvad der kan ske også i dag. Efter krigen vendte familien tilbage til København.
Kampen mod fanatismen
Da Danmark blev udsat for et terrorangreb ved Krudttønden og Synagogen, så fik han dom for at give journalister informationer om terroristen, som Københavns Kommune gjorde alt for at holde fortrolige.
For trods påstande om det modsatte havde kommunen nemlig – ifølge Rudaizky – et indgående kendskab til terroristen. Det indkasserede Rudaizky en stak dagbøder for i byretten – ligesom han kortvarigt måtte udtræde af såvel Borgerrepræsentationen som Region Hovedstaden, fordi valgbarhedsnævnet dømte ham uværdig til at fortsætte. En afgørelse som partierne i Folketinget godt kunne se var så skæv, at de efterfølgende ændrede reglerne og afskaffede valgbarhedsnævnet.
For Finn Rudaizky har det livet igennem handlet om sagen. Ikke om ham selv. Vælgerne sendte ham i øvrigt omgående tilbage i politik ved første kommende valg, hvor han blev valgt til både Regionen og Borgerrepræsentationen.
Kampen for de svage
Politisk har Rudaizky kæmpet de svageste gruppers kampe. På socialområdet kender såvel venner som politiske fjender ham som en, der energisk kæmper for de grupper. Om det er på psykiatriområdet, hvor Rudaizky i årtier har efterlyst flere ressourcer, eller på handicapområdet, hvor han i budgetforlig på budgetforlig har kæmpet for at få selv de sidste penge med til de udsatte.
I sin ungdom spillede Rudaizky fodbold i arbejdsklubben FREM i Københavns Sydhavn og var med til at vinde DM for Frem, da han var ynglingespiller. Gode vilkår for sporten har siden haft hans politiske interesse – noget han blandt politikerne på rådhuset har været forholdsvis ene om.
Men det har aldrig hindret Finn Rudaizky. Han har kæmpet for idrætten hele vejen. Om det var en tennishal på Christianshavn, hjælp til badmintonklubben BC37 på Amager eller boldbaner andre steder i kommunen.
Be the first to comment