Af Anders Bo Petersen
I disse år er København ved at udfase damp som varmekilde, og det betyder, at en række ældre ejendomme er i gang med at skifte rør, heriblandt Glyptoteket. Det skriver Dagens Byggeri.
Og hvor det normalt er lige ud ad landevejen, så er opgaven under Glyptoteket en helt anden historie. Museets varmecentral ligger midt inde i bygningerne, og hertil skal fire rør føres frem. To til fjernvarmerør og to kølerør. Men bygningen tåler ikke vibrationer. Den er fra 1888, fredet, og midt inde i Glyptoteket er der en glasgang, der forbinder bygningerne. Den tåler heller ikke vibrationer. For at komplicerer det yderligere, så rummer den en meget special glasskulptur, og rørføringen skal gå lige under den. Og hvis det så ikke var nok, så er gulvet i gangen udført i en særlig type granit, som ikke kan erstattes. Det er derfor ikke muligt at grave igennem gangen.
10 måneders planlægning
Alene planlægningsarbejdet har taget ti måneders forberedelse. Her er fremføringsveje, metoder og værktøj blevet vejet og vurderet. Regler, forsikringsspørgsmål og coronaen har ikke gjort opgaven mere enkel. At museet er lukket på grund af corona har dog gjort opgaven lettere.
Løsningen er blevet, at man har skåret en 30 cm tyk belægning ud i små tern med en diamantsav. Derefter har man brugt en håndholdt elhammer og endelig klippet belægningen op med en hydraulisk saks på en elektrisk specialmaskine.
Man er netop færdig med at presse et rør ind med taljer og donkrafte. Fordi jorden er så hård nedenunder, er man nødt til at bruge et bor inde i røre, for at bore jorden foran ud, mens man trykker røret længere ind. Nu skal man i gang med at fjerne 70 meter betonkanal og lægge nye rør, og når man når maj, er arbejdet overstået.
Og gæsterne – de vil aldrig opdage, hvilket kæmpe bøvl det har været at skifte varmerør i Glyptoteket.
Be the first to comment