I den gamle maskinhal Werkstatt ved Reffen har der været gang i spraydåser, malerpensler og kunstnerisk finurlighed. Her er hallens otte store betonsøjler blevet udsmykket af forskellige kunstnere, så hallen snart er klar til genåbning med musik, mad og mulighed for innovation og kreativitet.
Tekst og foto: Mikkel Bækgaard
Reffen på Refshaleøen har de seneste år været et mekka for elskere af streetfood og urbant kulturliv. Sidste år udvidede Reffen med den store hal Werkstatt 167, hvor der skal være plads til en bred vifte af kulturelle aktiviteter, som fx koncerter, dj’s, hygge og madoplevelser, samtidig med at man også kan sidde med sin computer og fx arbejde eller studere.
Werkstatts åbning ramte dog oven i coronanedlukninger, så det blev begrænset, hvor meget liv den gamle B&W-hal kom til at rumme. Men nu er åbningen atter på vej, hvor – hvis alt går vel – Werkstatt igen kan slå dørene op til gæster i starten af maj.
Og det er med ekstra farver på paletten. De otte bærende søjler i hallen har fået hver sin farvestrålende udsmykning, hvor syv forskellige kunstnere har udsmykket søjlerne. Således står de nu klar med hvert sit udtryk, hvor linjer, farver og sågar spejle gør det til en oplevelse at betragte søjlerne, der nu fremstår meget forskellige.
Graffitikunstner tager udgangspunkt i ord
En af de midterste søjler er blevet udsmykket af graffitikunstneren Mads Sonne, der med mørklilla, orange og pink nuancer har skabt et abstrakt værk, der tager udgangspunkt i bogstaver. “Graffiti handler jo traditionelt mest om bogstaver, om at skrive sit navn og vise, at man har været der. Så det har jeg på en måde taget udgangspunkt i, selvom man nok ikke kan se det. Jeg har lavet nogle abstrakte former, der tager udgangspunkt i “B&W’, som jo er den virksomhed, som oprindeligt havde maskinhal her.
Således har Mads Sonne med spraydåser taget graffiti-traditionerne og givet dem sit eget twist – på samme måde, som de andre kunstnere har taget udgangspunkt i deres verden. Mads Sonne har nemlig siden 1996 været aktiv graffitimaler, selvom han ikke står i nattens mulm og mørke og gør klar til at overmale en togvogn.
Linjer, spejle og organiske former
De syv kunstnere er blevet udvalgt, efter at de kontaktede folkene bag Werkstatt. Werkstatt lavede nemlig et facebookopslag, der efterlyste kunstnere til at udsmykke søjlerne. Det kom der mange henvendelser ud af, og på baggrund af disse blev de syv kunstnere udvalgt.
Og det er der kommet otte vidt forskellige søjler ud af. Én søjle er fx stramt grafisk i sine linjer, mens andre er mere organiske og bløde i sine farveovergange. Og så er en søjle også beklædt med spejle, mens en anden er beklædt med sære væsener.
“Det har været superspændende og sjovt at være med til at udsmykke søjlerne herude og møde de andre. Vi er gået meget forskelligt til opgaven, og det er fedt at se, at resultaterne er blevet så forskellige”, siger Mads Sonne.
Be the first to comment