Af Anders Bo Petersen
Christianshavn er en af de bydele, som snart får glæde af, at flere bemærkelsesværdige monumenter finder vej til de københavnske gader. Politikerne i Teknik- og Miljøudvalget har nemlig sagt ja til, at der opstilles et anker fra skibet Georg Stage på hjørnet af Christianshavns Kanal og Overgaden Neden Vandet.
Det er Prinsesse Maries Hjem for Sømænd og Sømandsenker, der har foreslået opstillingen af ankeret. Ankeret er ikke et, der lige pludselig er dukket op. Det var indtil en renovering i 2018-2019 placeret netop i Sømandshjemmets gård, men måtte opmagasineres, fordi der ikke var plads efter renoveringen.
Men Sømandshjemmets beboere ville gerne, at ankeret fortsat forblev i området, så det fortsat har tilknytning til stedet. Og det ønske har kun mødt velvilje.
Christianshavns Lokaludvalg har således været positive overfor forslaget, ligesom Christianshavns Bådelaug også har bakket op.
Derfor var det også tæt på en formssag for politikerne at sige ja til at få ankeret stillet op. Kommunen regner med, at det i gennemsnit koster cirka 1.000 kroner om året i driftsudgifter.
Bølgeskvulp om Kalkaus skulptur
”Portal til Amager” hedder en ikke mindre end 10 meter høj bronzeskulptur af billedkunstneren Sophia Kalkau.
Den skal – måske – opstilles på Christmas Møllers Plads.
I hvert fald har Ny Carlsbergfondet tilbudt skulpturen til Københavns Kommune. Teknik- og Miljøudvalgets politikere er – i modsætning til, hvad angår Georg Stages anker – ikke helt så sikre på, at det er en vanvittigt god ide. Så på forslag fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti besluttede man at sende skulpturen i fire ugers nabohøring.
Med i pakken af skulpturer og kunstværker er også en seks meter høj statue af Grevinde Danner. Den skal placeres på hjørnet af Vester Søgade og Gyldenløvesgade ved Sankt Jørgens Sø – tæt ved Dannerhuset, et kvindekrisecenter, som grevinden selv lod opføre.
Der bliver også plads til en mindesten i anledning af, at det i 2021 er 100-året for pølsevognen i Danmark. Det er Danish Crown, der ønsker at sætte mindepladen på Rådhuspladsen. Selve pladen sidder på en brosten af samme type som den, der i forvejen er lagt på Rådhuspladsen.
Kunstværkerne skal endeligt godkendes i Borgerrepræsentationen, før de bliver til virkelighed. Ifølge Lokalavisen Havnefrontens oplysninger er det kun Kalkaus skulptur, som deler vandene.
Be the first to comment