Moren, Sønnen, Sandø og feministen – på Christianshavn

I en hyggelig kælder på Christianshavn byder Café Sandø på grøn, sund mad fra tidlig morgen til sidst på eftermiddagen – og til meget attraktive priser. Bag caféen står den erfarne catering-kok Trine Sandø og hendes søn August, der deler lokaler med en række feministiske og antiracistiske initiativer.

 

Tekst og foto: Mikkel Bækgaard

 

Mangler du en dagligstue til morgenmad, kaffe og dejlig sund, grøn mad uden for din egen matrikel, så er Café Sandø på Christianshavn et godt bud. Og vil du gerne dele stuen med det arbejdende folk med laptops og klare holdninger til køn, race, litteratur og meget mere, så er stedet endnu mere oplagt.

Og vil du egentlig bare nyde mad, slappe af eller måske arbejde, uden at tage stilling til al sådan noget, så det er også en mulighed – endda helt uden problemer.

“Lokalerne her i kælderen på Christianshavn står kønssociolog Cecilie Nørgaard bag, som er initiativtager til værdifællesskabet Over Broen. Det er sted, hvor mennesker, der arbejder med f.eks. køn og antiracisme holder til og arbejder i et kontorfællesskab. Og midt i det hele, som omdrejningspunkt og samlingssted, ligger vi så, Café Sandø, der er en café, som jeg driver sammen med min søn”, fortæller Trine Sandø, der i slutningen af juni åbnede sin café et stenkast fra, hvor hun selv bor på Wildersgade.

 

Omdrejningspunkt for mange forskellige mennesker

At være en del af et værdifællesskab kan måske lyde politisk og – for nogle – frelst. Men i praksis er det blot et omdrejningspunkt for en masse forskellige mennesker, der naturligt kommer i lokalerne, som tidligere blandt andet har huset Ottos Vinbar, lige ved siden af Restaurant Kanalen. For langt hen af vejen er Café Sandø en ganske almindelig café, hvor fokus er på god mad, kaffe og en hyggelig stund dagen lang.

“Vi har mange forskellige gæster – både folk som er del af Over Broen værdifællesskabet og en masse lokale, der virkelig er begyndt at tage stedet til sig”, forklarer Trine Sandø, der også har stået bag Café Wilders og driver et cateringfirma, som blandt andet leverer grøn, sund mad til film– og teaterproduktioner.

Og for Trine Sandø og sønnen August Van Deurs betyder de fælles værdier ikke det store i dagligdagen – ikke som andet end et fælles, sympatisk samlingspunkt. For Café Sandø er mest af alt bare en café, uden store politiske og aktivistiske paroler.

 

Vil gerne skille sig ud

Til daglig er det August Van Deurs, der står for driften af Café Sandø. Han blev student i sommer – og nyder et sabbatår, hvor han kan prøve kræfter med cafédrift. Således står August for selve caféen, mens han mor, Trine Sandø, står for at lave maden i sit produktionskøkken, tilknyttet hendes cateringfirma.

“Vi har ikke noget rigtigt køkken her på caféen, kun et lille anretter-køkken, så det er begrænset, hvad vi kan lave på stedet. Men jeg synes, at vi har fået lavet et menukort, der fungerer alligevel – med sandwichs, små tapasserveringer og masser af grønt”, siger August Van Deurs, der gerne vil skille sig ud fra de mere mainstream-caféer i byen.

“Vi prøver at gøre tingene lidt på vores egen måde, og ikke have det samme som alle andre. Det gælder også på drikkevarerne, hvor vi ikke har de klassiske store sodavandsbrands, men f.eks. tyske Fritz Kola. Og vores cocktails er også anderledes med lidt anderledes spiritus, end man finder de fleste steder”, fortsætter han.

 

Anmeldt flot i Politiken

Og ambitionerne har båret frugt, hvor gæsterne efter en lidt stille start er begyndt at komme til i en lind strøm.

“Vi åbnede lige sidst i juni, og det var da klart lidt hårdt i starten, hvor landet lige var genåbnet efter corona og folk måske hellere ville ud at rejse end spise på en ny café på Christianshavn. Og så var det også, som om folk skulle finde ud af, at vi var her. Lokalet har stået tomt et stykke tid, så folk skulle opdage, at der faktisk var kommet noget hernede igen. Men efterhånden – især fra slutningen af august – begyndte der for alvor at komme gæster; især mange lokale”, siger Trine Sandø.

Og rigtigt stærkt gik det, da Politiken i starten af oktober gav en yderst positiv femhjertet anmeldelse af caféen. Her roste man både omgivelserne, den gode mad og de lave priser, og det var en anmeldelse, man kunne mærke hos Trine og August.

“Der væltede ind med folk lige efter. Det har betydet, at rigtig mange har opdaget, at vi er der. Og de kommer stadig og siger, at de skal tjekke os ud, nu hvor de har læst anmeldelsen”, siger Trine Sandø.

 

Masser af særarrangementer

Og priserne er da bestemt også lave og attraktive. En mættende, flot og velsmagende avocadotoast med grillet brød, artiskokcreme, pesto og tomat koster f.eks. 65 kroner. Og delevenlige tapasanretninger som f.eks. fire skønne kroketter med røget torsk og tatarsauce koster det samme.

Så dermed er Café Sandø et oplagt stamsted for lokale, der både vil nyde god mad og en skøn atmosfære. Og samtidig håber Trine og August på, at de kan lokke masser af gæster ned i kælderen til nogle af de mange særarrangementer, der finder sted i form af litteraturaftener, fællesspisninger, pladelanceringer og meget andet. For ikke at tale om, at man i Café Sandø om fredagen byder indenfor til fredagsbar, hvor stemningen går mere i retning af vin– og cocktailbar – og hvis vejret er godt med god stemning i den hyggelig gårdhave bag caféen.

“Med de mange særarrangementer oplever vi et virkelig godt samarbejde med de andre i værdifællesskabet Over Broen. Her bliver vi et naturligt samlingspunkt for alle deres arrangementer”, siger August Van Deurs, der også fremhæver, at man om aftenen – hvor caféen normalt ikke er åben i vintersæsonen – kan booke det til middagsselskaber, fødselsdage og meget mere.

 

Café Sandø

Café i kælderen på Wilders Plads 1 på Christianshavn. Caféen er en del af værdifællesskabet Over Broen. Bag caféen står Trine Sandø og hendes søn August Van Deurs.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*