Møllers Hjemmebag på Engholmene: Jeg elsker simpelthen bare surdej

Hvad der startede som salg af surdejsboller ud af vinduet om søndagen har på få år udviklet sig til levebrødet for Niels og Pernille fra Møllers Hjemmebag. Først var det vinduessalg på Teglholmen og siden salg fra parrets ladcykel, inden de i juni åbnede deres første brødudsalg og tilhørende kaffebar på Engholmene.

 

Tekst og foto: Mikkel Bækgaard

 

Kan man elske at bage så meget, at man kaster sin pædagoguddannelse til side, gerne står op klokken et om natten, og intet har imod at håndrulle croissanter med en kagerulle hver eneste dag for at glæde andre?

Det kan man, hvis man hedder Niels Møller, og er den passionerede herre bag Møllers Hjemmebag. Sammen med sin forlovede Pernille Ølgod slog han i juni dørene op til et brødudsalg og kaffebar på Engholmene. Her sælger parret og deres ansatte surdejsboller, croissanter og andet godt fra bageovnen, ligesom der er friskbrygget kaffe og hjemmelavede sandwich.

“Jeg elsker simpelthen bare surdej og det at bage. Og det er helt fantastisk at lave produkter, som folk kan tage med hjem og som kan være med til at give dem en god lille stund i hverdagen. Det er det vigtigste for mig”, siger Niels Møller, da Havnefronten møder ham, Pernille og deres lille søn August i butikken på Willy Brandts Vej 17.

Herfra sælger de nu det hjemmebag, som Niels gerne står op midt om natten for at bage i et køkken i Kødbyen, og som han efterfølgende læsser på sin cykel og kører til Engholmene med.

 

Ælt al din kærlighed ind i brødet

Men selvom Niels Møller elsker at bage, så er han ikke bager – ikke sådan traditionelt i hvert fald. Han er uddannet pædagog og har ingen formel bageruddannelse. Alligevel har passionen for surdej, godt mel og at ælte det hele godt og grundigt ført til, at han nu kan leve af sin store lidenskab.

“Jeg har altid elsket at bage, lige fra jeg var med min mor og bedstemor i køkkenet tilbage i Vestjylland, hvor jeg er vokset op. Min farmor underviste i husflid, som det vist hed dengang, og hende har jeg lært meget af. Hun sagde altid, at man skal huske virkelig at ælte brødet godt, og når hun æltede, så tænkte hun på min farfar. Så æltede hun al sin kærlighed til ham ind i brødet”, fortæller Niels Møller.

Og den passion blev hængende, således at han sammen med Pernille for tre år siden for første gang begyndte at sælge surdejsboller. Det var dog ikke fra en bagerbutik, men fra deres hjem på Sluseholmen.

“Vi boede i stuelejlighed, og her begyndte vi at slå op i de lokale facebook-grupper, at man om søndagen kunne bestille boller hos os. Så solgte vi dem ud af vinduet. Det blev hurtigt populært”, forklarer han videre.

 

Søndagssalg fra ladcykel

Således var Møllers Hjemmebag født, og der gik ikke længe, før det ikke var nok med vinduessalg fra lejligheden.

“Så begyndte vi at køre rundt på vores ladcykel, hvor folk om søndagen så kunne hente brødet på bestemte steder. Så var vi på forskellige steder på bestemte tidspunkter, og så kunne folk afhente deres bestilte brød”.

Sådan gik det et par år – blandt andet med alle de udfordringer om afstand, poseindpakning og lignende, som coronanedlukningerne førte med sig. Men i juni i år sprang Niels Møller og Pernille Ølgod ud som indehavere af et regulært bagerudsalg med alt, hvad dertil hører af regler, regnskab og tilladelser.

“Det har været en intens omgang, men det er også fantastisk. Der er bare noget helt særligt over at møde folk på den her måde, at lave et produkt, som de er glade for. Og jeg gider godt stå op klokken et om natten for at cykle ind i Kødbyen for at folde croissanter”, siger han med et stort smil.

 

Produkter fra far og onkels gårde

For Niels Møller betyder hans rødder meget – og ikke kun i form af inspiration fra sin bedstemor. Således stammer kornet til melet fra hans onkels gård i Vestjylland, ligesom der bliver brugt kød fra hans fars kødkvæg i spegepølserne i butikkens sandwich. Og de æg, der bliver solgt i den lille butik, stammer ligeledes fra hans fars gård i det vestjyske.

“Det er vigtigt for os, at man er tæt på produkterne – at man ved, hvor de stammer fra, og der er fuld sporbarhed. Det giver sådan en nærhed, også selvom det kræver en del logistik, når æggene skal herover. Heldigvis har vi tit familiemedlemmer, der kører fra Vestjylland til København, og så kan de tage varer med til os”, forklarer Niels Møller, der også har honning fra sin onkel Kristians bistader på hylderne.

Og netop den nærhed til produkterne, håber Niels og Pernille også, at kunderne kan føle. For det er i mødet med dem og deres glæde, der driver det autodidakte bagerpar i deres arbejde – det og så glæden ved at lave et konkret stykke arbejde, også selvom det er hårdt.

“Jeg håndruller for eksempel alle mine croissanter. Jeg kunne få et såkaldt rullebord, men det har vi ikke råd til endnu, og jeg tror også på, at det kan mærkes og smages, at vi ruller dem i hånden. At folk så siger, at de croissanter med alt det arbejde, der ligger heri, burde koste 75 kroner, er så en anden sag. Men det koster de dog ikke”, siger han.

 

Det må godt se hjemmebagt ud

Med den lille bagerbutik, der ligger i forlokalet til den nyåbnede ejendomsmægler fra Lokalbolig, har Niels og Pernille nået et højdepunkt i deres bageliv. Men endnu er det for tidligt at sige noget om de store fremtidsvisioner for bageimperiet.

“Lige nu er vi bare rigtigt glade for alt det, vi har opnået. Jeg elsker at stå op og lave mine ting. For os handler det om at lave godt brød, et godt produkt og om at gøre kunderne glade. Så må vi se, hvad det fører med sig”, siger Niels Møller, der slår fast, at Møllers Hjemmebag ikke er en traditionel bager:

“Vi er et hjemmebag, og det vil jeg gerne holde fast i. Det hele skal ikke være perfekt. Det må godt se netop hjemmebagt ud”.

 

Møllers Hjemmebag

Lille bagerudsalg og kaffebar på Engholmene. Bag butikken står Niels Møller og Pernille Ølgod, der bager brødet i et køkken i Kødbyen og cykler ud til butikken med produkterne om morgenen. Niels Møller er selvlært hjemmebager med stor passion for surdej. Parret sælger blandt andet surdejsboller, rugbrød, croissanter samt kanel– og kardemommesnurrer. www.moellershjemmebag.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*