Lysfestival i gang langs Københavns Havn

Lille Langebro - i farver.

Af Jesper Schou Hansen

 

Der er masser af lys i vintermørket under Copenhagen Light Festival, hvad enten du er på gåben, løbetur eller cykel. Det er både danske og internationale kunstnere, som frem til den 27. februar viser lysværker hver aften langs havnen.

På grund af corona kan der ikke afholdes guidede ture, talks og pop-up-events. I stedet er der blevet videreudviklet på et interaktivt kort, så du kan finde ruter langs værkerne. Om hvert værk er der tekst, speak og video med kunstnerne.

Kortet finder du enten via app’en “Indenfor10Minutter – Copenhagen Light Festival” eller www.copenhagenlightfestival.org, hvor du også kan printe kort og ruter ud, hvis du foretrækker den analoge verden.

I år løber festivalens vartegn, Green Beam, endnu engang gennem byen. Når du ser den grønne laserstråle over himlen, ved du, at værkerne står tændt – værker som 10 store fugle over Højbro Plads, lystegninger på Nationalmuseet og et klimapolitisk værk på Udenrigsministeriets gamle hovedkvarter på Kgs. Nytorv samt andre lysværker med en større mening, der ifølge arrangørerne ”giver nyt lys og inspiration til københavnerarkitekturen og alle i København”.

Selvom Green Beam er en gentagelse, så er den 4. version en ny rute, som i år er 3,67 km og går fra Tivoli til Christiansborgs tårn og videre ud til B&W Hallen. Green Beam er blevet festivalens signal til, at man er i gang.

 

Satser på city og havnen

“Vi har i år bestræbt os på, at de fleste værker skal op i Indre By og tæt på vandet, så man kan gå, løbe eller cykle samt selv stoppe op og høre om lysværkerne via mobilen uden at samles. Det har vi lært meget af også for fremtiden”, siger Jesper Kongshaug, lysdesigner og formand for Copenhagen Light Festival.

Lysfestivalen er ikke kun flot belysning. Der er også budskaber imellem. På det gamle udenrigsministerium i Harsdorffs Hus på Kgs. Nytorv har man således skabt et klimapolitisk værk: ”The Ice Is Melting at the Pøules” af Båll&Brand. En titel, der er hentet efter daværende udenrigsminister SF’eren Villy Søvndals tale på et ret ubehjælpsomt engelsk. Værket sætter fokus på de store mængder smeltevand fra Indlandsisen og indeholder blandt andet selv samme.

Lyset skinner gennem smeltevand fra den grønlandske indlandsis, blå kornblomst og blå anemone samt råolie. Det skaber, hvad kunstnerne selv kalder ”et organisk lysværk” på facaden af den historiske bygning, som engang husede det danske udenrigsministerium.

Og mens vi er ved det udenlandske. Der er internationale kunstnere med. Men de har måttet alliere sig med lokale for at få deres kunstværker op, for coronasituationen har sat en stopper for deres deltagelse. Men der er i år internationale værker fra England, Spanien, Sverige og USA.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*