Livet på en husbåd på Holmen

Af Henrik Gutte

 

En husbåd er ikke bare en husbåd, og i hjertet af Holmens historiske omgivelser, tæt på den gamle kedelsmedie fra 1700-tallet, hvor den lille, intime havn er præget af nogle store husbåde, finder vi Barbara von Haffner og Toke Larsen, der har boet på deres husbåd de sidste mange år – og nu med deres to små børn, Wanda og Joel, på 5 og 3 år.

Deres båd domineres af et panoramavindue, som fylder hele den ene facade ud mod havnen.

”Toke fik en skør ide og udlevede den. Da jeg mødte ham syv år senere, var det ikke til forhandling, om vi skulle bo andre steder. Men det gjorde nu ikke noget. Man bliver hurtig helt afhængig. Man føler sig tæt forbundet med naturen midt ind i en storby. Udsigten gør, at man føler, at man har mere plads”, siger Barbara om det at bo på en husbåd.

”Udfordringen er måske også, at man meget er underlagt naturen. F.eks. kan det gynge og knage helt ufatteligt meget, når vinden kommer fra nordøst. Børnene siger nogle gange, at de hellere vil bo i et hus med have og trampolin. Men de trives. Mest om sommeren, hvor de kan lege med vand ad libitum. De får altid en svømmevest på, hvis de leger på dækket, og har lært, at man ikke må gå ned på plateauet uden en voksen. Helt ligesom børn, der bor på 4. sal, ikke må sidde i vindueskarmen med vinduet åbent”, siger Barbara.

 

Bliver boende

For Barbara og Tore er livet på en husbåd til debat med jævne mellemrum. Det er som at bo til leje og ikke som i en fast ejendom, der stiger i værdi.

”Vi taler nogle gange om at flytte, men vi kan aldrig finde ud af, hvor vi hellere ville bo. Og så elsker vi København, så vi ville nok ikke flytte herfra. Men vi ville aldrig have råd til at bo et tilsvarende dejligt sted, hvor end det måtte være. Så ja, her bliver vi nok, så længe fysikken tillader det. Desuden har vi jo bygget ‘Kaj Hotel’, som ligger lige ved siden af. Det skal jo også serviceres, og det giver kun mening, så længe vi selv bor ved siden af.

Kaj Hotel er måske Danmarks mindste hotel. Der er kun et eneste værelse.

Både Kaj Hotel og husbåden har Toke lavet med sine egne hænder. Han er uddannet maskinmester og har hænderne skruet rigtig godt på.

 

Bygget af genbrug

”To indkøbte pavilloner blev samlet og beklædt med træ. Hele facaden er et stort vinduesparti af genbrugsvinduer fra et industrilokale på Nørrebro, der skulle have vinduerne udskiftet”, fortæller Toke, som over fire år byggede båden i sin fars baghave og fik den sat på en flydeenhed nede i Sydhavnen.

”Den har siden fået ny bund, som har givet os mulighed for at have tre små soveværelser og et badeværelse nedenunder”, fortæller Toke, der til stadighed bruger mange timer på husbåd og hotel.

Barbara har travlt. Med eget markedsanalysefirma, det unikke, eksklusive, etværelses-Kaj Hotel ved båden, som hun også passer, to små børn og et stort hjem i en husbåd har også hun nok at se til.

Det kræver en del overvejelser at flytte ind på en husbåd, for det er i høj grad en livsstil.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*