Københavns havn er blevet vinterbadernes Paradis

Badeanlæg i Københavns havn.

Af Jette Ingerslev

 

Vandet i Københavns Havn er blevet rent. Lysten til at bade i vandet er eksploderet. På en vinterdag kan man møde beboere i badekåbe med et håndklæde over armen: ”Hej! Jeg smutter lige ned og vinterbader”. Øjeblikket efter kaster de sig ud i det 2-4 grader kolde, klare vand. Andre skutter sig i tykke jakker og støvler. Adskillige hygger sig med frokost eller en kop kaffe.

Går man en tur langs havnen i januar måned, møder man unge som gamle, der smider tøjet og optræder i bikini, shorts eller adamskostume. Alle virker glade og tilfredse. De bare stråler af lykke og overskud.

Sceneriet minder om aktiviteterne på en sommerdag – om end med færre badende.

På trods af Covid-19-truslen kan der stadigt vinterbades på offentlige steder, det vil sige strande og havneområder, hvor badning er tilladt, blot de gængse regler om afstand m.m. overholdes. Kultur- og Fritidsforvaltningen har sat retningslinjer for de badeanlæg, der kan anvendes til vinterbadning. Kun de udendørs arealer må p.t. benyttes og kun i dagtimerne.

Kan det nu være sundt?

På Bispebjerg Hospital har overlæge Bo Belhage arbejdet med et projekt med vinterbadere og ikke-vinterbadere. Og lidt opmærksom skal man være.

En krop, der ikke er tilvænnet vinterbadning, kan reagere med et såkaldt ’kuldechok’, hvor vejrtrækningen bliver gispende hurtig, og bevidstheden kortvarigt kan mistes. Hjernens blodgennemstrømning kan formindskes med op til 50 procent. Finske undersøgelser har vist kraftig blodtryksstigning ved vinterbadning.

Ved gradvis tilvænning fra sommer over efterår til vinter kan kroppen bedre klare det kolde vand, men der vil altid være individuelle reaktioner.

Er vinterbadergrundformen først på plads, så husker kroppen på, at det bare gælder om at slappe af. Og den husker godt – mellem et halvt og et helt år, selv hvis man ikke er i nærheden af koldt vand i det tidsrum.

 

Vikinger eller vinterbadere

I Danmark er der omkring 160 vinterbadeklubber med næsten 60.000 medlemmer. Dertil kommer alle de ’uorganiserede’, der skønsmæssigt udgør en lige så stor gruppe.

I Københavnsområdet var der organiseret vinterbadning fra Helgoland på Amager allerede i 1929, og siden er antallet af klubber og medlemmer tiltaget væsentligt, specielt de sidste par år.

På Islands Brygge blev BIG’s havnebad nærmest en markør for udviklingen af Københavns Havn. Havnen gik fra at være trist, kedelig og beskidt til et sted med strandstemning, fine muligheder for at bade og aktivere sig. Desværre er havnebadet nu i forfald, og etablering af et nyt, stort BIG-anlæg er til debat i Teknik- og Miljøudvalget. Står det til embedsmændene, så bliver tommelfingrene vendt nedad.

 

Havnebade for vinterbadere

Der er ni etablerede havnebade i Københavns Havn, og enkelte har åbent for vinterbadere, men p.t. uden adgang til omklædning og sauna.

Det sidste nye hit er en flydende, snedkereret sekskantet badeø på 6 x 6 meter med en central ’dyppezone’ med justerbar bund.

Lige nu ligger den ved Kalvebod Bølge med adgang via en flot trægangbro. Den kan flyttes rundt i havnen efter behov og må benyttes af alle badende. Den er udtænkt af de unge arkitekter Fokstrot Aps. De har også stået for projektet Copenhagen Islands, der er små både/tømmerflåder af træ med en vis beplantning. De forventes at blive integreret i havnen i løbet af sommeren. Og mon ikke øerne også vil få en plads til nogle vinterbadere?

 

Hvad oplever vinterbaderne?

Nogle bader konsekvent hver morgen, andre to-tre gange om ugen. De fortæller med én mund, at de får det så dejligt efter det ’kolde gys’. Men, det er vigtigt at få sig frotteret godt efter badet og lynhurtigt få sokker og hue (!) på, derpå varmt tøj, eventuelt en voksenflyverdragt. Da havnebadene lukkede ned 8. december pga. restriktioner, måtte badning med omklædning og sauna indstilles.

Men så opstod der nærmest abstinenser hos mange med hovedpine, dårligt humør, irritabilitet og nedsat arbejdsglæde – hos nogle sågar kaos. MEN, vinterbaderne lod sig ikke standse. De lod hånt om blufærdigheden og klædte om i det fri, hoppede i havnen og fik igen harmoni både fysisk og psykisk.

Verdens bedste badeby

I 2019 blev København kåret af CNN Travel som ’Verdens Bedste Badeby’. Men med det nu slidte havnebad på Islands Brygge kan det blive vanskeligt at leve op til den tidligere pris. Der burde kunne findes en løsning på en fornyelse i tråd med de mange andre fine tiltag i og omkring havnen, så også badning igen kan blive en god oplevelse: Mærk det kolde gys, men skynd dig at få tøj på.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*