Af Jesper Schou Hansen
Alt for meget plastik går til spilde, og det kan i bund og grund sagtens genbruges. Derfor starter to iværksættere nu en crowdfunding-kampagne for at skaffe penge til at omdanne plastaffald til plastplader, der kan bruges til møbler og dekoration i hjemmet.
Det er Ingeniør og iværksætter Frederik Kragh Brandt, der sammen med designer Zilia Colding har fået ideen med om omdanne plastaffald til æstetiske plastplade.
De mener nemlig, at ophobningen af plastaffald er et af de helt store miljøproblemer, som samfund og miljøorganisationer verden over kæmper med. De har startet virksomheden F. K. Brandt, som har til huse i Viadukten under Langebro på Sjællands-siden, hvor de – ifølge eget udsagn – med ”hjemmebygget udstyr og maskiner omdanner granuleret plastaffald til store plader, designet med et marmor- eller terrazzo-lignende udtryk”.
”Når vi genanvender plastikken til et nyt materiale, skaber vi et produkt med en forhøjet værdi. Mange tror, at genbrugsmaterialer er brune og kedelige, men i vores plader har vi et stort fokus på at skabe en æstetisk oplevelse og på den måde forskønne den grønne omstilling”, siger Zilia Colding.
Skabe forandring
For de to iværksættere er det vigtigt, at der kommer en samfundsmæssig forandring, hvor folk værdisætter genbrugsplast og kræver det i deres forbrug, for der igennem at få skabt en kultur, hvor man genanvender meget mere. Derfor har de igangsat en crowdfunding-kampagne hos IDA Crowdfunding, hvor køberne kan erhverve sig plader i genbrugsplast til egne gør-det-selv-projekter eller færdige produkter.
”Pengene fra crowdfunding-kampagnen skal gå til, at vi kan udvikle videre på vores udstyr og skabe en større produktion, så vi kan brede budskabet om genanvendte plastprodukter ud til endnu flere forbrugere”, siger Frederik Kragh Brandt.
Alle skal kunne genanvende plast
Udover at give de danske forbrugere mulighed for at bruge genanvendt plast, har Frederik Kragh Brandt et mål om, at deres virksomhed på længere sigt også skal bidrage til, at udviklingslande får redskaber til at genanvende plast lokalt.
”Faktisk begyndte startskuddet til virksomheden, da jeg var i Sierra Leone med Ingeniører Uden Grænser. Her fik jeg idéen til at lave udstyr, der bruger solenergi, til at genanvende plast”, siger Frederik Kragh Brandt.
For nyligt er en test-version af det udstyr, de selv benytter, blevet sendt til Sierra Leone og testet af i praksis. Og står det til Frederik Brandt, skal alle på sigt have muligheden for at anvende og fremme brugen af genbrugsplast til lokal produktion, så vi sammen kan løse det miljøproblem, som plast udgør.
Man kan læse mere om selve crowfundingen på IDAs hjemmeside crowdfunding.ida.dk
Be the first to comment